Index Vakbarát Hírportál

Belenyugszik az ítéletbe a pápai komornyik

2012. október 11., csütörtök 19:55

Nem folytatódik másodfokon a Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja elleni per a vatikáni bíróságon, miután Gabriele védőügyvédje nem fellebbezett az első fokon kiszabott 18 hónapos ítélet ellen. Gabrielének az október 6-i első fokú ítélettől számítva három munkanap állt rendelkezésére a fellebbezéshez.

Gabriele most házi őrizetben van vatikáni otthonában. Az Ansa hírügynökség szerint a lemondás a fellebbezési jogról azt a feltételezést erősíti meg, hogy a komornyik pápai kegyelemben fog részesülni. Ezt az első fokú ítélet után Ferederico Lombardi vatikáni szóvivő is „nagyon valószínűnek" nevezte. A kegyelem módozata és ideje azonban még nem ismert.

Gabrielét a mai napig nem bocsátották el állásából, továbbra is megkapja komornyiki fizetését. Az olasz sajtó úgy látja, a Vatikán nem engedheti meg magának, hogy Gabriele elhagyja a pápai állam területét és a nemzetközi sajtónak nyilatkozzon. A lapok szerint Gabrielét a Vatikánban tartják majd, a pápához kevésbé közeli állást ajánlva fel neki.

A pápai komornyikot május 24-én tartóztatták le. Hatvan napot töltött a vatikáni fogdában. Pere szeptember 29-én kezdődött a vatikáni bíróságon és egy hét alatt le is zárult. A vatikáni bíróság tizennyolc hónap börtönbüntetésre ítélte lopás minősített esete miatt. Gabriele bizalmas dokumentumokat és értékes tárgyakat lopott el XVI. Benedek és titkára dolgozószobájából. A vatikáni dokumentumok egy részét átadta az olasz sajtónak.

A bűnpártolással vádolt Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság informatikusa elleni per megkezdésének időpontját a vatikáni bíróság még nem hozta nyilvánosságra.

Rovatok