Index Vakbarát Hírportál

Halálos áldozatokat követelnek a kínai kilakoltatások

2012. október 11., csütörtök 11:53

Az elmúlt években drasztikusan nőtt a kilakoltatások száma Kínában, írja a BBC. Az önkormányzatok gazdasági célok és városfejlesztési projektek érdekében adják el a földeket, megfosztva ezzel az embereket otthonuktól.

Sok esetben erőszakról és zaklatásról sem mentesen teszik, megsértve az alapvető emberi jogokat. A jelenség társadalmi elégedetlenséget és tüntetéseket váltott ki országszerte.

Az Amnesty International igazgatója, Nicola Duckworth szerint a Kínai Kommunista Pártot kizárólag a direkt gazdasági növekedés érdekli, bármilyen áron. Egyedül az utak, gyárak, lakóparkok építését tekintik hasznot hozó eredménynek. A rendszer visszaél a lehetőségeivel, a kilakoltatottak kevés figyelmet kapnak és elvesztett értékeik töredékeit látják viszont engesztelésül.

Az incidensek agresszivitásba csaptak át a rendőrök és a lakók között. 2009 és 2012 januárja között kilencen meghaltak azok közül, akik harcolni próbáltak vagyonukért. Kínában léteznek megfelelő törvények az érintett farmerek és lakók védelmében, de a helyi hatóságok semmibe veszik ezeket.

A BBC helyszíni tudósítása alapján Cai Shi Kou településen, Peking közelében lakóházakat bontanak le, a sikátorok törmelékkel vannak tele.

Néhányan már elköltöztek, sokan makacsul visszautasítják a távozást. Egy szemtanú azt állítja, banditák támadnak rájuk. Szerinte olyan erősen ütötték a hátát pálcával, hogy az kettétört. Az a véleménye, hogy állami cégek bérelték fel a bántalmazókat. A rendőrség néhányukat letartóztatta, de a férfi kételkedik abban, hogy el is ítélik őket, hiszen a hatalom nyomása alatt vannak az illetékesek.

Rovatok