Index Vakbarát Hírportál

Erdogan: Orosz fegyverek voltak a szíriai gépen

2012. október 11., csütörtök 19:21 | aznap frissítve

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök csütörtök este bejelentette, hogy orosz katonai felszerelést és lőszereket találtak azon a szíriai polgári repülőgépen, amelyet szerdán szállítottak le. Azt nem árulta el, hogy pontosan mit találtak, írja a BBC.

Erdogan azt is jelezte, hogy elnapolták Vlagyimir Putyin orosz elnök tervezett törökországi látogatását, ez azonban nincs összefüggésben a gép leszállításával. Az orosz vezetés tagadta, hogy fegyverek lettek volna a repülőn, amelyet szerintük a törökök jogtalanul szállítottak le és kutattak át.

A szíriai külügyminisztérium szerint nemzetközi jogot sért a törökök akciója, amellyel leszállásra kényszerítettek a szíriai gépet. A Syrian Arab Airlines igazgatója, Ghaida Abdulatif arról beszélt, hogy a szállítmány civilek csomagjaiból állt, néhány olyan elektromos cikkel, amiket előzetesen regisztráltak. Abdulatif a szíriai állami hírügynökségnek, a SANA-nak nyilatkozva azt állította, hogy a török hatóságok erőszakosan léptek fel a személyzettel szemben, és semmilyen információt nem közöltek velük a leszállítás okáról. A libanoni al-Manar televízió korábban Szíria közlekedési miniszterét idézte, aki Törökország eljárását „kalózakciónak" minősítette.

A török légierő azt gyanította, hogy a repülőgép katonai felszereléseket, rakétaalkatrészeket szállít Szíriába Bassár el-Aszad elnök hadseregének, állításuk szerint hírszerzési információ alapján csaptak le a gépre.

A szerdai incidens tovább fokozza a feszültséget a két fél között, miután a múlt héten Szíria török területek ellen hajtott végre tüzérségi támadásokat.

Lemondtak az áramról

Közben Szíria leállította villamos áram behozatalát Törökországból, de török hivatalos források szerint a lépésnek nincsenek politikai indítékai. Taner Yildiz török energiaügyi miniszter csütörtökön elmondta, Damaszkusz a múlt héten döntött arról, hogy nem vásárol áramot Ankarától.

Szíria, amely áramszükségletének ötödét importálja Törökországból, hálózati rendszerén végez javításokat. Ankara szerint déli szomszédja bármikor felújíthatja importját. Egyelőre nem világos, milyen üzemeltetési gond merült fel. Egyes médiajelentések arról számoltak be, hogy a szíriai elektromos hálózat a kormánycsapatok és a felkelők közötti harcokban rongálódott meg.

Rovatok