Index Vakbarát Hírportál

Oroszország nyomást gyakorolhat Iránra

2012. október 12., péntek 15:07 | aznap frissítve

Reuven Rivlin, az izraeli knesszet elnöke országának Iránnal létrejött konfliktusairól adott interjút az orosz Korreszpondent portálnak. Azt is megvitatták, Oroszország milyen szerepet játszhat az összetűzésben.

A nyugati hatalmak és a Izrael azzal vádolja Iránt, hogy polgári atomprogramja által nukleáris fegyver birtokába akar jutni.

Az izraeli képviselő elmondta, semmiképp nem engedhetik meg Teheránnak, hogy atombombát állítson elő.

Kiemelte: ahogyan a többi nagyhatalom, Oroszország is képes nyomást gyakorolni Iránra. Leginkább gazdasági szankciókra, bojkottra, akár katonai fenyegetésre gondol. Ha Moszkva irányából egyenesen jelzik Irán felé egyet nem értésüket, az hatni fog. Az orosz befolyás szerinte akár meg is akadályozhatja, hogy harcba torkolljon a fegyverkérdés.

A szíriai háborúról kifejtette, hogy nem kívánnak állást foglalni a kérdésben, és egyik oldalt sem támogatják. Izrael nem szeretné eldönteni, ki felelős azért, hogy nyolcvanhét katona vesztette életét fegyveres összetűzésekben. Ennek ellenére nem hunyhatnak szemet a vérengzés ténye fölött. Az elnök súlyos aggályt fejezett ki amiatt, hogy Szíria birtokában feltehetőleg komoly kémiai fegyverek vannak, amelyek könnyen a terroristák kezébe kerülhetnek.

Arra a kérdésre, részt vesz-e Irán az atomfegyver-mentességről szóló decemberi nemzetközi kongresszuson Helsinkiben, azt válaszolta, valószínűleg igen.

Rovatok