Index Vakbarát Hírportál

Utálkozó kampány ellen tiltakoznak

2012. október 12., péntek 12:33

Az autizmusban szenvedő gyerekekkel szembeni utálat az üzenete annak a gyógyszerreklámnak, amely miatt feljelentést tett a román fővárosi ügyészségen a sérült gyerekek jogaiért küzdő európai központ (CEDCD), írja a manna.ro.

Gyűlöletre való felbujtás és sérült gyerekekkel szembeni diszkrimináció szerepel a CEDCD képviselői szerint a Secom gyógyszergyártó cég Utálj! (Urăște!) című kampányának kisfilmjében. Azok a kifejezések, mint például az „utálom a gyerekemet, mert autista”, elfogadhatatlanok, és csak jogi úton lehet ennek gátat szabni – vélik a jogvédők.

A kisfilm a Neuro Optimizer nevű, természetes anyagokból készült szerről szól, ami segíti az agyműködést, és serkenti az idegi kapcsolatok működését. A kampány oldalán három kisfilm található. A CEDCD azt a videót kifogásolja, amelyik az autizmusról szól, mert szerintük az a sérült gyerekek és szüleik méltóságát és jóhírét sérti.

A FEDRA nevű civil szervezet, amelynek főként autista gyerekek szülei a tagjai és a Jogi Erőforrás Központ (CRJ) közleményében határozottan elutasítja az Utálj! kampányt, mely a Secom gyógyszertárakban kapható terméket reklámozza. Szerintük a reklámkampány diszkriminálja az autista gyerekeket és szüleiket is, de azokat a személyeket is, akik pszichikai betegségekkel, például Alzheimer-kórral küzd.

A FEDRA és a CRJ felszólítja a gyógyszergyártót, hogy állítsa le a kampány kisfilmjeinek terjesztését, vonja vissza a gyógyszertárakba kihelyezett reklámanyagokat, és nyilvánosan kérjen bocsánatot azoktól, akiket negatívan érint a kampány.

Rovatok