Index Vakbarát Hírportál

A kormányzó pártok győzhetnek Montenegróban

2012. október 14., vasárnap 21:45

Befejeződött a vasárnapi montenegrói előrehozott parlamenti választás, és a szavazók megkérdezésén alapuló felmérések szerint a voksolást a kormányzó pártszövetség nyerte.

Az állami televízió és a Podgoricai Egyetem által készített exit poll szerint a Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) által vezetett Európai Montenegró nevű kormányzó pártszövetségnek a választók 46,1 százaléka szavazott bizalmat. Az ellenzéki, Demokratikus Front nevű tömörülés a voksok 20 százalékára számíthat.

Ha a végeredmény is ez marad, az azt jelenti, hogy a DPS és vezetője, Milo Djukanovic újabb négy évvel meghosszabbítja 22 éve tartó hatalmát. A Montenegró európai integrációja elkötelezett hívének számító, 50 éves Milo Djukanovic 29 éves korában került miniszterelnökként Montenegró élére, s azóta - az elmúlt kév év kivételével - hol kormányfőként, hol köztársasági elnökként vezette az országot.

Az Adria-parti törpeállamban harmadszor választják meg a parlamentet, amióta a köztársaság 2006-ban különvált Szerbiától. Az előrehozott választások szükségességét a kormányzó pártszövetség azzal indokolta, hogy júniusban megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval, és az állami intézményeknek egy ilyen fontos időszaknak teljes, négy évre szóló törvényhozási periódussal kell nekiveselkedniük.

A montenegrói ellenzék szorosabb egységben vágott neki a választásnak, mint a korábbi években, de politikai elemzők azt jósolták: ennek ellenére aligha tudja megingatni a Milo Djukanovic nevével fémjelzett Európai Montenegró kormányzó pártszövetség 22 éve tartó hatalmát. A gazdaság stagnálása, az egekbe szökő munkanélküliség, a magas infláció és államadósság, illetve a súlyos korrupciós vádak ellenére a DPS vezette koalíció továbbra is népszerű a 650 ezer lakosú balkáni államban.

Az október 14-i megméretésen 13 párt, illetve szövetség küzdött egymással az egykamarás parlament 81 helyéért. Bár 2010 végén Djukanovic - üzleti ügyeire hivatkozva - átadta a kormányfői tisztséget a fiatal Igor Luksicnak, továbbra is ő a szövetség központi figurája, s a vasárnapi választások után állítólag újfent beülne a miniszterelnöki székbe.

A DPS mellett a Szociáldemokrata Pártot (SDP) és a Liberális Pártot (LP) is tagjai között tudó szövetség fő célja az euroatlanti integráció felgyorsítása, illetve a gazdasági fejlődés beindításának kedvező környezet megteremtése.

Rovatok