Index Vakbarát Hírportál

Nem mond le a cseh kormány

2012. október 14., vasárnap 18:14

A jobboldali Polgári Demokratikus Párt csúnyán alulmaradt a cseh önkormányzati választásokon. A baloldal a kormányfő lemondását követeli, de ő nem megy, mivel véleménye szerint a képviselőházi választás eredményéért visel csak felelősséget. Václav Klaus közt szerint a hétvégi választások eredményéből mindenkinek le kell vonnia a tanulságokat.

Václav Klaus cseh köztársasági elnök szerint a hétvégi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választások eredménye egyértelmű és érthető, ezért mindenkinek le kellene vonnia belőle a maga számára ebből következő tanulságokat.

"Az elnök a választások eredményét olyan világosnak, egyértelműnek és érthetőnek tartja, hogy az nem szorul semmiféle bonyolult magyarázatra. Az elnöknek meggyőződése, hogy a választások eredményét mindenki megértette, s mindenkinek le kellene belőle a maga számára vonnia a következtetéseket" - tolmácsolta Václav Klaus álláspontját vasárnap a jelentős ellenzéki baloldali sikerrel zárult hétvégi választásokkal kapcsolatban Radim Ochvat elnöki szóvivő.

Az önkormányzati választáson az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kilenc régióban győzött, kettőben a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), míg egy-egy helyen a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS), illetve a Polgármesterek a Libereci Régióért elnevezésű független csoportosulás.

A szociáldemokraták voltak a legsikeresebbek a részleges szenátusi választás első fordulójában is. A 27 körzetből 25-ben állva maradt a jelöltjük, míg a kommunistáknak 12 jelöltjük jutott a második fordulóba.

Nem mondanak le

Bohuslav Sobotka, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke már szombaton késő este lemondásra szólította fel Petr Necas kormányát és előrehozott parlamenti választások kiírását sürgette.

A miniszterelnök ezt vasárnap elutasította. Petr Necas ismételten leszögezte: a Polgári Demokratikus Párt elnökeként és kormányfőként is alapvetően a képviselőházi választás eredményéért visel felelősséget. Azt állította: pártja arra "fizetett rá", hogy az utóbbi években ő viselte a kormányzati felelősség legfőbb terhét. Ugyanakkor megjegyezte: Csehországban már hagyomány, hogy a kormánypártok elveszítik a ciklus közepén megtartott regionális önkormányzati választásokat.

Necas a közszolgálati televízió vitaműsorában ugyanakkor azt mondta: ha a kormány a következő időszakban nem lesz képes keresztülvinni költségvetési politikáját és elképzeléseit, akkor nincs semmi értelme, hogy továbbra is hatalmon maradjon.

"Meggyőződésem, hogy a bírálatok ellenére is sikerül megtalálnunk a képviselőházban a reformok folytatásához szükséges többséget" - jelentette ki a miniszterelnök.

Rovatok