Index Vakbarát Hírportál

Nyugdíjas tábornokokat vett rá lobbizásra a Sunday Times

2012. október 14., vasárnap 15:11 | aznap frissítve

A brit hadsereg egykori legmagasabb rangú katonai vezetői vállalkoztak volna etikai kérdéseket felvető, illetve esetenként egyenesen tiltott lobbitevékenységre a The Sunday Times feltáró riportja szerint. A tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lap külföldi hadiipari cégek üzleti kijáróinak álcázott riporterei felkeresték például Lord Richard Dannatt nyugalmazott tábornokot, aki 2006-tól három éven át a brit fegyveres erők vezérkari főnöke volt, arra kérve őt, hogy a brit védelmi minisztériumon belüli kapcsolatait mozgósítva segítse egy dél-koreai hadiipari cég nagy-britanniai értékesítési terveit.

Az ajánlat alapján Lord Dannatt évi 100 ezer fontos (35 millió forintos) tiszteletdíjjal járó tanácsadói tisztséget kapott volna a dél-koreai vállalat igazgatótanácsában, ha eléri, hogy a cég 400 millió font értékben pilótanélküli repülőgépeket szállíthasson a brit hadseregnek.

A vasárnapi beszámoló szerint - amelyet a The Sunday Times rejtett kamerával készített videofelvételekkel is kiegészített - a volt brit vezérkari főnök "méltányosnak" nevezte a tiszteletdíjat, és megígérte, hogy felveszi a cég nevében a kapcsolatot a védelmi minisztérium beszerzési részlegének vezetőjével.

A lap riporterei hasonló ajánlatokkal felkeresték Sir John Kiszely altábornagyot, a Falkland-szigetekért Argentínával harminc éve megvívott háború egyik volt hadműveleti parancsnokát, a brit hadsereg mellett működő Védelmi Akadémia egykori igazgatóját is. Kiszely jelenleg a Royal British Legion, vagyis a brit fegyveres erők aktív és volt tagjait támogató érdekvédelmi és jótékonysági szervezet vezetője, és e minőségében nem végezhetne lobbitevékenységet magánvállalatok számára. Ennek ellenére megígérte, hogy a személyesen a brit kormányfővel veszi fel a kapcsolatot az álcázott riporterek által "képviselt" vállalat érdekében.

A The Sunday Times munkatársai megkeresték Sir Trevor Soar tengernagyot, a brit királyi haditengerészet ez év januárjában leköszönt volt flottaparancsnokát is. Az előírások szerint a brit fegyveres erők magas rangú tisztjei nyugállományba vonulásuk után két évig nem vállalhatnak semmiféle érdekképviseleti tevékenységet hadiipari magáncégek számára, Sir Trevor azonban a lap riportereinek nyíltan kijelentette, hogy kész megkerülni ezt a szabályt.

Philip Hammond brit védelmi miniszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a beszerzést olyan robusztus előírások szabályozzák, amelyek egyszerűen nem adnak lehetőséget arra, hogy nyugalmazott főtisztek befolyásolják a hadfelszerelés beszerzési folyamatát.

Hammond ezzel együtt kijelentette: vizsgálat indult a minisztériumnál annak kiderítésére, hogy történtek-e szabálysértések.

Az eset kapcsán felmerülhet annak felülvizsgálata is, hogy a brit fegyveres erők nyugalmazott katonai vezetői milyen szinten tarthassák fenn kapcsolataikat a védelmi tárcán belül. Hammond szerint "nagyon sok indok" szól amellett, hogy a minisztérium fenntartsa a kapcsolatot a nyugállományba vonult egykori parancsnokokkal, de ha e volt magas rangú tisztek "kereskedelmi célokból" visszaélnek ezzel, akkor hozzáférésüket a minisztériumi tisztviselőkhöz szigorítani kell, sőt esetleg fel is kell számolni.

Rovatok