Index Vakbarát Hírportál

Törökország kitiltotta a szír gépeket

2012. október 14., vasárnap 18:16

Törökország mostantól fogva nem enged be a légterébe szíriai polgári repülőgépeket - jelentette be vasárnap Ahmet Davutoglu török külügyminiszter.

Ankara döntését a miniszter azzal indokolta, hogy a szíriai felkelők ellen fegyveres harcot vívó damaszkuszi hatóságok "visszaélnek" a polgári repüléssel, és katonai felszereléseket szállítanak civil gépeken. Az intézkedésről értesítették a szíriai vezetést.

Törökország a múlt héten a földre kényszerített egy szíriai polgári gépet, és azt állította, hogy a járművet átvizsgálva katonai felszereléseket találtak, amelyeket elkoboztak. Oroszország azt állította, hogy a gépen radaralkatrészek voltak, Damaszkusz pedig kalózkodással vádolta meg Ankarát.

Szombaton Szíria jelentette be, hogy nem enged be a légterébe török gépeket. Erre reagálva Davutoglu azt mondta: "a szíriai bejelentés nincs hatással Törökországra". Szíria azzal indokolta döntését, hogy Törökország megtiltotta a szíriai gépeknek a török légtérbe való berepülést. Ankara erre az indokra reagálva közölte, hogy ilyen döntést (akkor még) nem hoztak.

Ankara már jóval korábban megtiltotta a szíriai katonai repülőgépeknek, hogy behatoljanak a török légtérbe.

Rovatok