Index Vakbarát Hírportál

Győzött Montenegróban Djukanovic pártja

2012. október 15., hétfő 08:14

A Milo Djukanovic vezette kormánypárt győzött a vasárnapi montenegrói előrehozott választásokon a szavazatok több mint 90 százalékának összesítése szerint.

A Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) körül tömörülő pártszövetség a szavazatok nem egészen 46 százalékát szerezte meg, ezzel a korábbinál kilenccel kevesebb, 39 mandátumra számíthat a 81 fős parlamentben. A bosnyák kisebbség három képviselőjével azonban - akik az előző ciklusban is tagjai voltak a koalíciónak - biztosítva lesz a kormánytöbbség.

Az ellenzéki Demokratikus Front (DF) 24 százalékot ért el, és 20 képviselője lehet az új összetételű parlamentben. A Szocialista Néppártnak (SNP) kilenc, a Pozitív Montenegró nevű új formációnak hét mandátuma lesz. Az albán kisebbség kettő, a horvát egy parlamenti helyet szerzett. A választások hivatalos végeredményét néhány nap múlva fogják közölni.

Djukanovic éjfélkor bejelentette a pártszövetség győzelmét. Arról nem beszélt, hogy elfoglalja-e a miniszterelnöki széket, de hírügynökségek emlékeztetnek: több nyugat-európai országban is nyomoznak ellene a 90-es évekre visszanyúló, több milliárd euró értékű cigarettacsempészési ügyekben. A kormányfői poszt büntetőjogi mentességet biztosítana számára.

Az új kormánynak számos gonddal kell megküzdenie: a gazdaság stagnál, a munkanélküliség növekszik, és ott vannak az európai uniós csatlakozással kapcsolatos teendők. Brüsszel többek között a jogállamiság megerősítését és a korrupció elleni harc fokozását követeli Montenegrótól.

Rovatok