Index Vakbarát Hírportál

Dél-Dakotában kivégeztek egy halálraítéltet

2012. október 16., kedd 08:50

Az egyesült államokbeli Dél-Dakota államban helyi idő szerint hétfőn méreginjekcióval végrehajtották a halálos ítéletet egy 50 éves férfin, aki egy kudarcba fulladt szökési kísérlet közben társával meggyilkolt egy börtönőrt. Eric Robertet ugyanabban a börtönben végezték ki, ahol 2011. április 12-én szökési kísérlet közben megölte az aznap éppen 63. születésnapját ünneplő Ronald Johnson börtönőrt. Robert 80 éves börtönbüntetését töltötte, amelyet emberrablás miatt szabtak ki rá.

Társával, a szintén 50 éves Rodney Bergettel egy csővel agyonverték az őrt, fejét műanyag zsákba tekerték, majd a tetemet a padlón hagyták. Robert ezután magára vette az őr ruháját, és egy talicskával a börtön kijárata felé indult. A talicskán két doboz volt, az egyikben társa rejtőzött el. Az őrök azonban felfedezték a szökési kísérletet, és megállították Robertet, aki egy másik őrt is összevert, de a beérkező erősítésnek sikerült megfékeznie.

Robert a tárgyaláson elismerte bűnösségét, és azt mondta, csak azt sajnálja, hogy nem ölt meg több börtönőrt. Halálos ítéletet kért magára, mondván, hogy különben újra gyilkolni fog. Társát szintén halálra ítélték, de ő fellebbezett. Egy harmadik rab, Michael Nordman életfogytiglani börtönbüntetést kapott, amiért eszközöket bocsátott a szökevények rendelkezésére a gyilkossághoz.

2007 óta ez volt az első kivégzés Dél-Dakota államban, és mindössze a tizenhetedik 1877 óta.

Rovatok