Index Vakbarát Hírportál

Hágában ma megszólal Radovan Karadzsics

2012. október 16., kedd 06:53

A Hágai Nemzetközi Bíróságon folyó büntetőpere során ma hallgatják meg először a népirtással, háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezetőt. Az ügyészség Radovan Karadzsicsot felelősnek tartja a több mint 7000 bosnyák áldozattal járó férfi 1995-ös srebrenicai mészárlásért.

Karadzsicsnak Szarajevó több mint 3,5 hónapig tartó ostromáért, folyamatos ágyúzásáért, és 12 ezer polgári lakos haláláért is felelnie kell. A 67 éves volt politikus 13 évig bujkált, és csak 2008-ban fogták el. Karadzsics magát védi a perben, és tagadja az ellene felhozott vádakat.

Meghallgatásán Karadzsics ma vélhetően ismét az ártatlanságát fogja hangoztatni. Eddigi állításai szernt nem tudott arról, hogy mi történik a csatatéren. Júniusban sikeresen tisztázta magát egy vádpont - több százezer nemszerb boszniai polgár elüldözése - alól, a legsúlyosabb vádpontokat azonban nem ejtették.

Karadzsics valószínűleg indítványozni fogja az ENSZ 1995-ös szarajevói békefenntartó capatai főnökének, az orosz Andrej Gyemurenko ezredes tanúként meghallgatását. A boszniai szerb hadsereg volt parancsnoka, a csak 2011-ben elfogott Ratko Mladics részben ugyanezek miatt a vádpontok miatt áll a hágai törvényszék előtt. Elfogásuk és kiadatásuk összefüggött azzal, hogy azt az EU Szerbia uniós integrációja egyik (nem hivatalos) feltételéül szabta.

Rovatok