Index Vakbarát Hírportál

Nem bűnös bin Laden sofőrje

2012. október 16., kedd 20:22

Egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság érvénytelenítette kedden az Oszama bin Laden volt gépkocsivezetője, Szalím Ahmed Hamdan egykori guantánamói fogoly elleni ítéletet. Egy különleges guantánamói katonai törvényszék még 2008 augusztusában ítélte 66 hónap börtönre az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat néhai vezetőjének sofőrjét azon a címen, hogy személyes szolgálataival támogatta a terrorizmust.

A washingtoni fellebbviteli bíróság az ítélet érvénytelenítését azzal indokolta, hogy a terrorizmus anyagi támogatása nem háborús bűncselekmény. A jemeni származású Szalím Ahmed Hamdamnak a fellebbviteli tárgyaláson aratott győzelme más guantánamói gyanúsított sorsára is befolyással lehet, akiket szintén a terrorizmus anyagi támogatásával vádolnak.

A washingtoni fellebbviteli bíróság három bírája úgy ítélte meg, hogy a vád nem alapulhat visszamenőlegesen azon a (2006-ban hatályba lépett) amerikai törvényen, amely a terrorizmus anyagi támogatását háborús bűncselekménynek tekinti. A bíróság szerint a vád alapjául ehelyett a nemzetközi jognak kell szolgálnia, amely a terrorizmus egyes fajtáit, közöttük a civilek elleni előre megfontolt támadást definiálja háborús bűncselekményként. A terrorizmus anyagi támogatása a nemzetközi jogban nem számít háborús bűncselekménynek – írta Brett Kavanaugh bíró.

A 2001 novemberében Afganisztánban elfogott sofőr volt az első guantánamói fogoly, akit a különleges katonai törvényszék elítélt, 2008 augusztusában. Összeesküvéssel is vádolták, de ez alól a vádpont alól felmentették. A katonai esküdtszék úgy ítélte meg, nem volt közvetlen kapcsolatban bin Laden tevékenységével. Büntetésébe beszámították a Guantánamón töltött éveket is. 2008 novemberében Jemenbe szállították, ahol fennmaradó néhány hét börtön letöltése után 2009 januárjában szabadlábra helyezték, taxisofőrként dolgozik.

Rovatok