Index Vakbarát Hírportál

Vallásgyalázás miatt elítélhetik a török zongoristát

2012. október 17., szerda 20:01

Fazil Say azt mondta, hogy írásaival senkit nem akart megsérteni, ugyanakkor úgy vélte, hogy a véleménynyilvánítás szabadságához mindenkinek joga van. Megjegyezte, hogy bejegyzéseivel rá akart mutatni Törökország fokozott iszlamizálódásának veszélyeire.

Akár másfél évre is elítélhetik az iszlám megsértéséért Fazil Say török sztárzonogorista-zeneszerzőt; a művész a Twitteren bírálta az iszlámot, bejegyzéseivel azonban senkit sem akart megsérteni.

Az ügyben az első tárgyalást csütörtökön tartják Isztambulban, ügyvédje szerint a bíróság akár másfél évre is elítélheti a nemzetközileg is elismert török zeneművészt.

A 42 éves, radikális ateista nézeteiről is ismert virtuóz a vád szerint a Twitteren közzétett bejegyzéseiben álszentnek minősítette a "jámbor muzulmánokat". Fazil Say a kritikus hangú írások mellett ki is figurázta az iszlám híveit, véleménye nemzetközi visszhang váltott ki.

Fazil Say korábban azt mondta, hogy írásaival senkit nem akart megsérteni, ugyanakkor úgy vélte, hogy a véleménynyilvánítás szabadságához mindenkinek joga van. Megjegyezte, hogy bejegyzéseivel mindössze felkínálta a lehetőséget a társadalmi párbeszéd megkezdésére arról a veszélyről, amelyet Törökország szerinte fokozott iszlamizálódása jelent. A baljós jelenségek közé sorolta a sorozatos támadásokat a sajtó és a társadalmi intézmények ellen, amelyeket szintén a vallás kigúnyolásával vádolnak.

Ha elítélik, elmenekül

A zongoraművészt 2008-ban a Kultúrák közötti párbeszéd európai évének egyik nagykövetévé választották. Fazil Say 2007-ben komponálta Requiem Metin Altiokért című művét, amellyel a 36 éves költőre és 36 másik értelmiségire emlékezett, akik a fundamentalisták gyújtogatásának estek áldozatul egy szállodatűzben.

Say a bírósági idézéssel kapcsolatban azt mondta: azt hiszi, talán ő az egyetlen ember a világon, akit nyíltan vállalt ateizmusa miatt ma megvádolnak. Ha nincs más megoldás, önkéntes száműzetésbe vonul Japánba. "Ugyanis ha börtönbüntetésre ítélnek, vége a zenei karrieremnek, pedig koncertekre várnak Tokióban, Berlinben, Párizsban, Londonban és Salzburgban" - mondta a török művész.

Rovatok