Index Vakbarát Hírportál

Felépülhet a fejbe lőtt pakisztáni kislány

2012. október 19., péntek 16:27

Javul a tálibok által súlyosan megsebesített pakisztáni kislány állapota, Malala Juszufzai segítséggel már tud állni és írásban kommunikálni is - közölték pénteken egy sajtótájékoztatón a lányt kezelő brit orvosok.

Dave Rosser, a birminghami Szent Erzsébet Kórház orvosa elmondta, hogy a 15 éves kislány jól van, hálás mindenkinek a támogatásért és azért az érdeklődésért, amelyet az ügye világszerte kiváltott. A pakisztáni hatóságok korábban azt közölték, hogy Malala 14 éves, de iskolai tanítói nemrég megerősítették, hogy 1997. július 12-én született, vagyis 15 éves elmúlt.

A nők oktatáshoz való jogáért küzdő Malala Juszufzaira és két osztálytársára október 9-én lőttek rá, amikor hazafelé tartottak az iskolából Minagórában, Pakisztán északnyugati részén. Malalát a fején
és a vállán érték a lövések. Állapota azóta sokat javult, a lányt kezelő orvoscsoport azonban külföldi gyógykezelést javasolt neki, ezért hétfőn Nagy-Britanniába vitték.

A lány néhány nap múlva már szóban is tud majd kommunikálni, erre most azért nem képes, mert gégemetszést hajtottak végre rajta. A lövéstől fizikailag sérült ugyan a kislány agya, de nem látnak arra utaló jelet, hogy ez az agyi funkciókat is érintené.

Aszif Ali Zardari pakisztáni államfő a minap azt mondta: Malala megsebesítése támadás az "összes pakisztáni lány ellen".

Rovatok