Index Vakbarát Hírportál

Jól megszívatták a csempészbuktató magyart

2012. október 19., péntek 11:32

Pénteken Kanadából visszaküldik Magyarországra a legnagyobb embercsempész banda lebuktatását segítő Baranyai Tibor feleségét és nevelt lányát. A korábban rabszolgaként dolgoztatott Baranyai megkapta a letelepedési engedélyt, miután együttműködött a hatóságokkal a magyarországi hátterű banda felgöngyölítésében. A kanadai Globe and Mail szerint a kiutasítás veszélybe sodorhatja a két nőt.

„Úgy érzem, kihasználtak. Az embercsempészeknek a munkám kellett, Kanadának pedig az, hogy tanúskodjak” – mondta a Globe and Mail kanadai újságnak a 44 éves Baranyai Tibor, aki 2009-ben döntött úgy, hogy kivándorol Pápáról. A férfi itthon kidobóként dolgozott, de végül úgy döntött, hogy menedékjogot kér arra hivatkozva, hogy Magyarországon felerősödtek a romákat fenyegető szélsőjobbos erők.

Azonban röviddel azután, hogy megérkezett a Pearson nemzetközi repülőtérre, a dolgok még rosszabbra fordultak. Kinti kapcsolata, egy Karádi Ferenc nevű magyar megfenyegette: „levadásszák és megölik”, ha megpróbál elszökni, majd bezárta házának alagsorába, ahol másik négy férfi is raboskodott.

Baranyai beszámolója szerint a banda, amelynek Karádi is tagja volt, kíméletlenül dolgoztatta őket, enni pedig csak hulladékokat kaptak egészen 2010 elejéig, amikor végül sikerült elmenekülniük, és feljelenteni a fogvatartókat. A rendőrség a tanúvédelem keretében bújtatta Baranyait, de a banda így is többször rátalált.

Az embercsempészeket végül 2010 végén tartóztatták le. Nyolc embert ítéltek el, közöttük Karádit is, aki hat évet kapott, pedig csak a banda középső szintjéhez tartozott.

A Kanadában komoly sajtófigyelemmel kísért és legnagyobb embercsempész-ügyként emlegetett eset után Baranyai megkapta a letelepedési engedélyt, és közben feleségül vett egy szintén Magyarországról menekült nőt, akivel össze is költözött.

Globe and Mail szerint a hatóságok azonban Baranyai új családjával nem bántak kíméletesen. A menekültügyisek Baranyai felesége és nevelt lánya esetében nem találták megalapozottnak azt az érvelést, hogy Magyarországon fenyegetnék őket.

Az újságnak nyilatkozó Baranyai viszont azt állította, hogy a leleplezett banda Magyarországon maradt tagjai korábban is az othon maradt rokonokkal tartották sakkban a Kanadában dolgoztatott áldozatokat. Így nagy az esély, hogy a visszaküldött két nő veszélybe kerül.

Rovatok