Index Vakbarát Hírportál

Több tucat lázadót öltek meg az Észak-Kaukázusban

2012. október 21., vasárnap 13:31

Nagyszabású művelet során 49 lázadót megöltek, harmincat elfogtak, a lázadók több mint kilencven bázisát derítették fel az észak-kaukázusi köztársaságokban - közölte vasárnap az orosz Nemzeti Terrorelhárító Bizottság. A testület közleménye szerint "sikerült alaposan szétzúzni a banditák hátországát."

Az akció során a lázadók kilenc vezérét is megölték, a hivatalos közlés szerint ellenállást tanúsítottak. Közöttük voltak a kabard- és balkárföldi illegális csoport vezetői, akik a hatóságok szerint mások mellett két bírónak és az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB munkatársainak, valamint egy helyi terrorelhárító központ helyettes vezetőjének a meggyilkolásáért felelősek.

A biztonsági erők a Kabard- és Balkárföldön, Ingusföldön és Dagesztánban végrehajtott akció során százkilónyi robbanóanyagot, fegyvereket, aknákat, gránátokat, egyéb lőszert foglaltak le. A szövetségi és a helyi biztonsági egységek összehangolt művelete idején több mint kétszáz körözött bűnöző is fennakadt a hatósági hálón - jelentette a nemzeti terrorelhárító szervezet.

Kedden Vlagyimir Putyin a terrorelhárító műveletekben részt vevő belügyi és belbiztonsági szervek vezetőivel tárgyalt. Az orosz államfő a lehető leghatározottabb fellépést követelte meg a fegyveres testületektől és a belbiztonsági szervektől a terror elleni küzdelemben.

Kijelentette: Oroszországnak kellő ereje és eszköze van arra, hogy garantálni tudja a következő években a területén megrendezendő nagy nemzetközi politikai és sportrendezvények biztonságát, köztük a 2014-ben megrendezendő téli olimpiát. Szocsi, az olimpia színhelye a veszélyesnek minősülő kaukázusi köztársaságok szomszédságában helyezkedik el.

Az Oroszország déli határa közelében fekvő, főként muszlimok lakta észak-kaukázusi régióban Dagesztánban, valamint Csecsenföldön és Ingusföldön a legnagyobb a feszültség. A lázadó csoportok célja, hogy muszlim államot hozzanak létre az Oroszország déli határánál elhelyezkedő régiókból. Jogvédők szerint a folyamatos villongásokat elsősorban a szegénység és az orosz különleges erőkkel szemben táplált harag váltja ki.

Rovatok