Index Vakbarát Hírportál

Húszezer katona maradhat Afganisztánban

2012. október 21., vasárnap 18:17

A Wall Street Journal hétvégi kiadása szerint az amerikai különleges egységek arra készülnek, hogy 2014 után, amikor a nyugati szövetségesek fő erői kivonulnak Afganisztánból, az utóvéd szerepkörét töltik majd be.

Tony Thomas vezérőrnagy kijelentette: az amerikai elitcsapatok 2014 után a harctérről hátországi pozíciókba vonulnak majd vissza. Egyebek között az afgán védelmi és belügyminisztérium, valamint a parancsnoki és az irányítási rendszer biztosításában vesznek majd részt. Thomas az amerikaiak mellett a koalíciós különleges műveleti egységeknek is a parancsnoka; a WSJ cikkét például egy magyar kiképzőről készült lőtéri fotó illusztrálja.

A magyarok közül csak kiképzők maradnak?

A különleges egységek jelenleg a hasonló afgán alakulatok tanácsadói, és azok oldalán harcolnak. Washington az afgán kommandósok intenzív kiképzése révén csökkenteni kívánja az esetleges jövőbeni amerikai veszteségeket. A kiképzésben magyar katonák is részt vesznek.

Azt, hogy végül hány amerikai katona marad az országban, egyrészt a későbbi, afgán-amerikai biztonsági szerződést fogja meghatározni, másrészt az, hogy megmarad-e az amerikaiak büntetőjogi mentessége. Egyes vélekedések szerint az országban maradó katonák létszáma a húszezret is elérheti. Thomas tábornok szerint a további szerepvállalással kapcsolatban a koalíciós tagállamoknak is Kabullal kell megállapodniuk.

Martonyi János külügyminiszter, aki csütörtökön tárgyalt Washingtonban amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal, az MTI kérdésére válaszolva kijelentette: a megbeszélésen nem hangzott el kérés a 2014 utáni esetleges magyar szerepvállalásról.

Rovatok