Index Vakbarát Hírportál

Választások Spanyolországban: előzetes eredmények

2012. október 21., vasárnap 23:05

A spanyolországi tartományi választásokon Galíciában a kormányzó Néppárt (PP), Baszkföldön a Baszk Nacionalista Párt (PNV) nyerte meg a vasárnapi helyi parlamenti választásokat - jelentette a média. Az adatok az előzetes felmérésekből származnak. Galíciában eddig is a Néppárté volt a többség. Az Ipsos közvélemény-kutató szerint a párt 38-42 képviselői helyre számíthat a 75-ből, ami abszolút többséget jelent. Másodikként végzett a Galíciai Szocialista Párt 18-20 képviselővel, az eddigi 25 helyett.

A baszk tartományi parlamentben a konzervatív PNV 24-27, a baloldali függetlenségi EH Bildu szövetség 23-26 helyet szerzett. Őket a baszk szocialisták követik 13-15 képviselővel, míg a baszk televízió szerint a PP 9-11 helyre számíthat. Baszkföldön ez volt az első választás, amelyet nem fenyegetett meg akciókkal az ETA terrorszervezet.

A választásokra annak próbájaként tekintettek, hogy Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnök pártja, a Néppárt mennyire áll helyt a kormány súlyos megszorító intézkedései után. A nem hivatalos eredmények alapján ítélve ez sikerült, mert Galíciában a népszerűtlen döntések ellenére megőrizte többségét, és az ország 17 nagy autonóm régiója közül 11-et továbbra is ellenőriz. Baszkföldön eleve nem számíthatott győzelemre, de a Baszk Nacionalista Párt maga is a konzervatív oldalon áll, akárcsak Rajoy Néppártja.

Rovatok