Index Vakbarát Hírportál

Zavargások törtek ki Bejrútban

2012. október 21., vasárnap 16:26

Utcai zavargások törtek ki a libanoni kormányzati épületek környékén Bejrútban, miután ezrek vettek részt a pénteki robbantásos merényletben meggyilkolt Visszam al-Hasszán, a libaboni hírszerzés vezetőjének temetésén - írja a BBC. A tüntetők köveket dobáltak a kormányzati épületekre, a rendőrség pedig könnygázt is bevetett.

Az indulatok azután szabadultak el, hogy az ellenzék ismét lemondásra szólította fel Nadzsíb Mikáti miniszterelnököt, akit a szomszédos Szíria mellett szintén felelősséggel vádolnak a robbantásos merényletért. A CNN szerint a milliárdos Hikáti, aki a Hezbollah támogatását élvezi, szombaton korábbi nyilatkozataival ellentétben jelezte, hogy nem kíván lemondani.

A tüntetők Szíria és libanoni szövetségesei ellen tiltakoztak, attól tartva, hogy a szíriai konfliktus átterjedhet az országra. "A szíriai rezsim bukására várunk. Amíg ez meg nem történik, addig nem lehet béke Libanonban" - mondta egyikük a BBC-nek. A libanoni vallási csoportok megosztottak, egy részük - főként a síiták - támogatják a szíriai kormányt, egy másik, főként szunnitákból álló  részük azonban a lázadókat támogatja.

Szíria 29 évnyi katonai jelenlét után 2005-ben vonta ki a csapatait Libanonból, röviddel azután, hogy egy robbantásos merénylet végzett az akkori libanoni miniszterelnökkel, Rafik Haririvel. A pénteken meggyilkolt al-Hasszán közel áll a Március 14. ellenzéki csoporthoz és a Hariri családhoz, illetve ő vezette azt a nyomozást, ami szerint a korábbi miniszterelnök megölése mögött Szíria és a Hezbollah áll. A pénteki robbantást a libanoni kormány és a Hezbollah is elítélte.

Rovatok