Index Vakbarát Hírportál

Tevetejes kávét is kaphatunk Dubajban

2012. október 23., kedd 21:51

Tevetejjel ízesített kávéval és egyéb különlegességekkel igyekszik modern köntösbe csomagolni a régi beduin hagyományokat egy dubaji kávézó. A tavaly szeptember óta működő Cafe2Go, amelyet egy emirátusokbeli vállalkozó indított útjára a beduin hagyományok felélesztését célzó kezdeményezés részeként, újabban tevetejes kávékkal, köztük camel-ccino fantázianévre keresztelt klasszikusokkal és tevehúsos fajitasszal gazdagította étlapját.

A tulajdonos a hónap elején piacra dobta a tevés termékeket forgalmazó Camellos nevű márkát is. Jasszim al-Basztaki elmondta, hogy a tevetejet már évszázadok óta fogyasztják, és azt szerette volna, hogy a fiatalabb nemzedékek is megismerjék és megszeressék az italt. A kávézóban a tevetejet a pincérek modernebb italokkal elegyítve szolgálják föl.

A tevetej nemzedékeken át a sivatagi arab nomádok alapvető élelmiszere volt. Basztaki szerint az újdonság ízének varázsa mellett a tevetej jótékony hatással van az egészségre is. Több tanulmány kimutatta, hogy a tevetejnek majdnem akkora a tápanyagértéke, mint az emberi anyatejnek, és tízszer több vasat, illetve háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej.

A termék sikeres forgalmazásában rejlő egyetlen kihívást az íze és a szaga jelenti: a hagyományos tejtermékekhez képest a tevetej valamivel sósabb és testesebb ízű, a szaga pedig azonnal elárulja az eredetét. Basztaki hónapokon át tesztelte családtagjain és barátain a különböző főzeteket, hogy megtalálja a tökéletes arányú keveréket. Basztaki szerint a tevetej egészséges, és a megfelelő kávébab és a tej gőzölésének megfelelő foka kellemes ízű italt eredményez.

Rovatok