Index Vakbarát Hírportál

A líbiai hadsereg behatolt Bani-Valíd központjába

2012. október 24., szerda 01:00

A líbiai hadsereg a vele szövetséges milíciákkal együtt behatolt a Kadhafi-párti erők fellegvárának számító Bani-Valíd városának központjába, és kulcsfontosságú objektumokat foglalt el. A hírről kedd este számolt be egy katonai szóvivő. Ali as-Sekhili ezredes szerint a katonát ellenőrzésük alá vonták a bani-valídi repteret és kórházat, illetve más fontos helyszíneket. A kormánykatonák és az oldalukon harcoló fegyveresek csekély ellenállásba ütköztek. A szóvivő elmondta, hogy a város ágyúzása csak akkor folytatódik, ha ellenállásba ütköznek.

A Tripolitól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Bani-Valídban egy hete robbantak ki a súlyos harcok. A kormánypárti milíciák körbevették a Moammer Kadhafit a végsőkig támogató, a varfalla törzs székhelyének tartott várost, miután két hónapig fogva tartottak ott egy fiatal felkelőt, Omrán Saabant. A 22 éves férfi, aki arról nevezetes, hogy 2011 októberében ő bukkant Kadhafi nyomára a közeli Szirt városában, szeptemberben meghalt a fogságban.

A líbiai kormány ultimátumot adott a Bani-Valídot irányító törzs véneinek, hogy adják ki azokat, akik magukkal hurcolták, és fogva tartották a fiatal lázadót. Mivel ez nem történt meg, a milíciák tüzérséggel lőni kezdték a hetvenezres várost.

Rovatok