Index Vakbarát Hírportál

Haldoklásnál jobb a bukás

2012. október 24., szerda 09:51

A "haldokló kormányzás" nagyobb kárt okoz a Polgári Demokratikus Pártnak (ODS), mintha a párt venné a bátorságot és támogatná az előre hozott választást, amelynek következtében nagy valószínűséggel ellenzékbe kerülne, állítja Petr Necas cseh kormányfő, a legerősebb kormánypárt, az ODS elnöke abban az interjúban, amelyet szerdán közölt a Mladá Fronta Dnes című prágai napilap.

A miniszterelnök-pártelnök szerint az ellenzéki pozíció éppen az a hely, amely egy pártnak lehetőséget ad, hogy felnevelje új politikusait.

Necasnak kedden ismételten nem sikerült meggyőznie pártja parlamenti képviselőinek egy csoportját, hogy támogassák az adóemeléseket is tartalmazó reformcsomagot a parlamenti alsóházban. A reformcsomagot a szenátus elutasította és visszaküldte az alsóházba.

Václav Klaus államfő is ismételten szót emelt a tervezett adóemelés ellen. A kormányoldalnak a felsőházi elutasítás felülvizsgálatához a 200 tagú alsóházban 101 szavazatra lenne szüksége, pillanatnyilag azonban ennyi szavazattal nem rendelkezik.

"Amennyiben győzedelmeskedik a felelősség, a kormány túléli a helyzetet. Ha azonban győznek a hatalmi játékok és a személyes ellentétek, akkor a kormány túlélésének esélye sokkal kevésbé valószínű" – vélekedett Necas.

A politikus megerősítette, hogy pártja két hét múlva tartandó tisztújító kongresszusán újra megpályázza a pártelnöki posztot.

"2009 óta csökken az emberek bizalma a nagy pártok iránt. Kell, hogy legyen annyi bátorságunk, hogy tisztességgel elismerjük: az ODS márkájába vetett bizalom megrendült" – ismerte el a pártelnök kormányfő.

Az ODS tisztújító kongresszusán Necas az egyedüli elnökjelölt. Kihívója hivatalosan nincsen. A prágai sajtó azonban arról cikkezik, hogy a párton belül létezik egy ellenzéki szárny, amely megpróbálhatja megbuktatni Necast.

Rovatok