Index Vakbarát Hírportál

Négynapos fegyverszünet lehet Szíriában

2012. október 24., szerda 12:55

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai követe damaszkuszi látogatása során ígéretet kapott a kormánytól, hogy a ma kezdődő négynapos muszlim Áldozati ünnep idejére tűzszünetet tartanak – írja a BBC.

Bár a szíriai kormány hivatalosan még nem jelentette be a fegyverszünetet, ez az ENSZ-követ Lakhdar Brahimi szerint mára vagy holnapra várható, s remélhetőleg az ünnep mind a négy napjára kiterjed majd. Brahimi azt reméli, hogy ez az időszak lehetőséget teremt majd „egy politikai folyamat kibontakozására” is.

A diplomata több ellenzéki csoport vezetőivel is felvette a kapcsolatot, akiknek többsége szintén támogatja az ünnep erejéig szóló fegyvernyugvást.

Mindeközben egy orosz tábornok, Nikolaj Makarov arról tájékoztatta a sajtót, hogy a szír felkelők amerikai készítésű rakétakilövőkkel rendelkeznek. A tábornok szerint tisztázni kell a fegyverek forrását.

Míg Oroszország a szír kormányerők legfőbb fegyverbeszállítója, a nyugati hatalmak eddig elzárkóztak a felkelők nyílt felfegyverzésétől. Ennek ellenére már a nyáron szárnyra keltek meg nem erősített hírek arról, hogy a szír ellenzéknek vállra vethető rakétái vannak, augusztusban pedig a felkelők azt állították, kilőttek egy harci gépet Irak határában.

Rovatok