Index Vakbarát Hírportál

A szír hadsereg elfogadta a tűzszünetet

2012. október 25., csütörtök 18:45 | aznap frissítve

Nem tartott sokáig?

A szíriai hadsereg ágyúzta egy Damaszkusz melletti magaslatról a főváros déli peremkerületeit csütörtökön késő este, néhány órával az után, hogy elfogadta az ENSZ által javasolt tűzszünetet a muzulmán áldozati ünnepére - közölték szemtanúk. A tüzérség egy olyan városrészt lőtt, ahol jobbára az Izrael által bekebelezett Golan-fennsíkról érkezett menekültek élnek.

A szíriai fegyveres erők elfogadták a tűzszünetet a muzulmán áldozati ünnep idejére, péntek reggeltől hétfőig - jelentették be egy hivatalos nyilatkozatban csütörtökön Damaszkuszban.

Az aid al-adha alkalmából a szíriai fegyveres erők parancsnoksága leállítja a katonai műveleteket a köztársaság területén. A hadsereg ugyanakkor fenntartja a jogot a visszavágásra, ha "a terroristák" megtámadják, vagy ha megpróbálják kihasználni a fegyvernyugvást a pozícióik javítására, erősítés bevonására vagy lőszer beszerzésére, és akkor is, ha a szomszédos országok átengedik határukon a terroristákat - hangzik a közlemény.

A tűzszünetet Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja kezdeményezte, az ENSZ BT a támogatásáról biztosította, és felszólította a térségbeli országokat, valamint a nemzetközi feleket, hogy vessék latba befolyásukat a béke megteremtése érdekében. A közvetítő szerint az általa megkeresett harcoló csoportok többsége fenntartásokkal, de elfogadta a kezdeményezést. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ideológiáját követő al-Nuszra iszlamista szervezet viszont elutasította a tűzszünetet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága bejelentette csütörtökön, hogy partnereivel együtt készen áll Szíriába küldeni több ezer segélycsomagot az eddig gyakorlatilag elérhetetlen helyeken élő, szűkölködő családoknak, ha a négynaposra tervezett tűzszünet tényleg megvalósul.

A hadszíntérről saját sikerüket jelentették a lázadók. Azt állítják, hogy Aleppóban elfoglaltak két északi kerületet, amely eddig a kormánycsapatok és a kurd milícia kezén volt. Aleppóban, az ország második legfontosabb városában július vége óta folyik a küzdelem, de patthelyzet alakult ki; a felek beássák magukat, és főként orvlövészekkel akadályozzák a másik oldal harcosainak mozgását.

Rovatok