Index Vakbarát Hírportál

Kórházba kell mennie Julian Assange-nak

2012. október 25., csütörtök 06:21 | aznap frissítve

Ecuadort aggasztja Julian Assange egészségi állapota, ezért arra kéri a brit hatóságokat, tegyék lehetővé számára, hogy felkereshessen egy londoni kórházat, és az orvosi vizsgálat után biztonságban visszatérhessen a latin-amerikai ország londoni nagykövetségére.

Marco Albuja Martínez ecuadori külügyminiszter-helyettes szerdán moszkvai látogatása alkalmával azt mondta, hogy a WikiLeaks internetes oldal alapítója szemmel láthatóan lefogyott, ezért aggódnak egészségi állapota miatt.

"Ha megbetegszik, választanunk kell két lehetőség közül: a nagykövetségen fogjuk kezelni vagy kórházba szállítjuk" - mondta Martínez egy orosz rádiónak nyilatkozva. Hozzátette: nagyon komoly helyzetről van szó, amely sértheti Assange emberi jogait.

A magas rangú diplomata szerint országa arra kérte a brit külügyminisztériumot, hogy Assange felkereshessen egy londoni kórházat, és az orvosi vizsgálat után biztonságban visszatérhessen országa londoni nagykövetségére.

A 41 éves ausztrál június 19-e óta Ecuador londoni nagykövetségén talált menedéket a brit igazságszolgáltatás által elrendelt, Svédországnak történő kiadatása elől, s azóta is a dél-amerikai ország képviseletén tartózkodik. Politikai menedékjogot kért a dél-amerikai országtól, mert attól tart, hogy Svédország, amely más ügyben a kiadatását kérte, átadja az Egyesült Államoknak, ahol halálra ítélhetik, mert 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot hozott nyilvánosságra a WikiLeaks honlapon, mérhetetlen kárt okozva Washingtonnak.

Rovatok