Index Vakbarát Hírportál

Muzulmánok csaptak össze buddhistákkal, a héten legalább húsz ember meghalt

2012. október 25., csütörtök 14:18

Hivatalos források szerint Mianmar nyugati részén a muzulmánok és a buddhisták közötti összecsapások ezen a héten már legkevesebb húsz ember halálát okozták. Az utóbbi négy napban legalább húsz embert gyilkoltak meg, de az áldozatok száma az ötvenet is elérheti - közölte az AFP hírügynökséggel Mjo Thant, Arakán szövetségi állam kormányzatának szóvivője. A május óta tartó összecsapások kezdete óta 75 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Az ENSZ kedden aggodalmát fejezte ki az erőszakos cselekmények miatt.

Az országban jelentős kisebbségben lévő, bengáli eredetű muzulmánok és a buddhista többséghez tartozó arakániak között már vasárnap kitörtek az összecsapások Arakán állam tengerpartjának bizonyos részein, és kedd estére ezek átterjedtek két újabb körzetre. A népcsoportok között régóta fennálló ellentétek májusban váltak tettlegessé, miután muzulmán férfiak megerőszakoltak egy buddhista lányt.

Sem a szövetségi állam, sem a központi kormány nem talált eddig tartós megoldást erre a konfliktusra, legfeljebb azt, hogy bizonyos területeken elkülönítik egymástól az etnikai csoportokat.

Rovatok