Index Vakbarát Hírportál

Tibeti önégetőket üldöz a kínai kormány

2012. október 25., csütörtök 09:57

A kínai rendőrség hétezer-hétszáz dollár jutalmat ajánlott fel a nyugati Kanszu (Gansu) tartományban azoknak, akik önégetésre készülő tibetiekről tudnak. 2009 februárja óta ötvenkilenc tibeti gyújtotta fel magát a kínai fennhatóság ellen tiltakozva.

A felhívást vasárnap adták ki, de azóta már egy pásztor és egy gazda is felgyújtotta magát a kannani Labrang kolostor közelében, amely a tibeti buddhisták egyik legnevezetesebb kolostora. Mindketten meghaltak.

Emigráns tibeti szervezetek azt állítják, hogy az önégetésekkel a tibetiek a kínai fennhatóság ellen tiltakoznak, illetve a dalai láma visszatérését követelik. Peking szerint viszont az önégetési kampányt a Tibet elszakítására törekvő emigránsok szítják, akik saját érdekből küldik halálba a többségükben fiatal embereket.

A dalai láma nemrégiben egy nyilatkozatában "érthetőnek" nevezte az önégetéseket, de leszögezte, hogy nem fog felbujtani ilyen drasztikus akciókra. A száműzetésben élő tibetiek szeptember végi világtalálkozója pedig arra kérte a tibetieket, hogy ne folyamodjanak az önégetéshez a kínai uralom elleni tiltakozásként.

Kína 1950-ben szállta meg Tibetet, ahonnan a dalai láma 1959-ben egy meghiúsult felkelést követően elmenekült, s azóta is indiai száműzetésben él.

Rovatok