Index Vakbarát Hírportál

A vártnál kisebb lett a hawaii cunami

2012. október 28., vasárnap 10:22 | aznap frissítve

Kétméteres hullámokkal érkező cunamit jósolt a Csendes-óceáni Cunamiközpont a kanadai Queen Charlotte-szigeteket megrázó 7,7-es földrengés után. Hawaiin elrendelték a partmenti területek evakuálását, de végül csak 50-80 centis hullámok érkeztek. A katasztrófavédelem vezetője szerint talán nem volt szükség az evakációra, de gyakorlatnak jó volt.

Cunamiriadót rendeltek el Hawaiin magyar idő szerint délelőtt fél tíz körül, miután magyar idő szerint hajnalban földrengés volt Kanada nyugati partvidékén. A Queen Charlotte-szigeteket 7,7-es erősségű földrengés rázta meg, ami után 46 centiméteres hullámok értek partot.

A Csendes-óceáni Cunamiközpont (PTWC) első figyelmeztetése még arról szólt, hogy magyar idő szerint fél tizenegykor kétméteres hullámokkal ér majd partot a cunami. Az előrejelzés a cunami partot érésének idejét pontosan eltalálta, a méretét azonban jelentősen túlbecsülte. Végül az első négy hullám legmagasabbika nyolcvan centis volt, a többi csak félméteres.

Addigra viszont már megindult a partmenti területek evakuálása. Az akciót a honolului katasztrófavédelem szóvivője, John Cummings a cunami után maga is túlzónak minősítette, bár szerinte az gyakorlatnak nem volt rossz, írja a Honolulu Star-Advertiser, Hawaii legnagyobb napilapja.

Ráadásul a veszély még nem múlt el teljesen, a PTWC előrejelzése szerint a hullámok - melyek a számítógépes modellek szerint amúgy pont telibe találták a szitgeteket - a következő hat-hét órában folyamatosan érkezhetnek. Ugyanakkor a cunamik első pár hullámja szokott a legnagyobb lenni. Nem feltétlenül az első, most is a negyedik hullám volt a legnagyobb. De az órákkal később érkező hullámok már jellemzően kisebbek.

A PTWC egyik vezető geofizikusa, Gerard Fryer tájékoztatása szerint már négy hullám érte el a partokat. Ezek közül a negyedik volt a legnagyobb, úgy 80 centis. Az első hullám még csak félméteres volt.

A CNN jelentése szerint a part menti területek lakóit szirénákkal figyelmeztették a közelgő veszélyre. A helyi tévéadók felvételein látszott, hogy máris óriási dugó alakult ki a partmenti területeken. Csak Ohau szigetén nyolcvanezer embernek kellett elhagynia otthonát.

A riasztás különösen kellemetlen időpontban érkezett, Honoluluban ugyanis hatalmas utcai fesztivált tartottak. Több ezren mulattak a mindenszentek apropóján tartott Hallowbaloo fesztiválon. A szigetek fővárosának polgármestere, Peter Carlisle a CNN jelentése szerint azt kérte a már magasabb területeken tartózkodóktól, hogy ne akadályozzák az evakuálandó területekről menekülők mozgását.

Rovatok