Index Vakbarát Hírportál

Légicsapás miatt robbanhatott a szudáni fegyvergyár

2012. október 28., vasárnap 08:26 | aznap frissítve

A műholdfelvételek szerint nem egyszerű robbanás, hanem légitámadás okozott tüzet kedden egy szudáni fegyvergyárban. A műholdképeken hat nagy bombakráter látszik. A Sunday Times izraeli és nyugati katonai forrásokra hivatkozva állítja, hogy az izraeli légierő hajtotta végre a támadást, ami egy Irán elleni csapás főpróbájaként is szolgált.

Az amerikai műholdfigyelők szerint légicsapás okozhatott robbanást és tüzet kedden egy szudáni fegyvergyárban. A Kartúm melletti Jarmúk fegyvergyárban ketten vesztették életüket a keddi tűzben.

A Sunday Times értesülései szerint a lebombázott fegyvergyárban iráni szakemberek állítottak elő rakátákat. A lap értesülései szerint a szudáni légicsapás az iráni atomlétesítmények elleni támadás főpróbájaként is szolgált. Az izraeli és nyugati katonai forrásokra hivatkozó jelentés szerint a támadást nyolc, F-15-ös vadászbombázóval hajtották végre. A négyezer kilométeres távot a gépek négy óra alatt hajtották végre. Az út azért volt ilyen hosszú, mert a repülők az egyiptomi radarokat kikerülve, a Vörös-tenger felől közelítették meg a célpontot.

A szudáni kormány már kedden izralei légicsapást emlegettek. Izrael ezt nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Ellenben azzal vádolta Szudánt, hogy fegyverekkel látja el a palesztin szélsőségeseket és a libanoni síita Hezbollahot.

Az amerikai műholdfigyelők, a Satellite Sentinel Project (SSP) megfigyelői szerint a műholdfelvételeken hat nagy, 16 átmérőjű  kráter látszik a robbanás közelében, ez pedig légitámadásra utal. A célpont feltehetően az a mintegy 40 konténer volt, amely a korábbi műholdas felvételeken még helyszínen volt, majd robbanásban megsemmisült.

Az SSP-t George Clooney filmszínész hozta létre 2010-ben, hogy a csapatmozgásokat követve megelőzhesse a szudáni polgárháború kiújulását.

Rovatok