Index Vakbarát Hírportál

Százezrek kitelepítését rendelték el New Yorkban

2012. október 28., vasárnap 16:06 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb kiterjedésű, több tízmillió embert érintő vihara lehet a Sandy hurrikán, amely a várakozások szerint hétfő este éri el a keleti partvidéket. Michael Bloomberg New York-i polgármester 375 ezer ember kitelepítését rendelte el. Hétfőn zárva lesznek a washingtoni szövetségi hivatalok és az iskolák, a tőzsdén a korábbi tervekkel ellentétben még elektronikus kereskedés sem lesz, és felfüggesztik az ENSZ New York-i központja is.

Az Egyesült Államok történelmének legnagyobb kiterjedésű, több tízmillió embert érintő viharává fejlődhet a Sandy hurrikán. A trópusi vihar a sarkköri légtömegekkel keveredve ritka hibridviharrá, úgynevezet szuperviharrá alakulhat (a Viharzóna című, George Clooney főszereplésével készült filmben is erről a jelenségről van szó).

A szuperviharok sajátossága, hogy egyszerre hozhatnak özönvízszerű esőket és nagy havazást is. Michael Bloomberg New York-i polgármester ezért 375 ezer ember kitelepítését rendelte el főként a metropolisz áradással fenyegetett részeiről. "Ez egy komoly és veszélyes vihar lesz" - hangsúlyozta Bloomberg. Kijelentette, nem tartóztatják le, aki nem veti magát alá a kötelező evakuálási parancsnak, de önzőnek nevezte azokat, akik nem kívánják végrehajtani az utasítást. A rendőrség hangosbemondókkal fogja távozásra felszólítani az érintett városrészek lakosait.

A kialakuló szupervihar több metropoliszt, így Bostont, Washingtont, Baltimore-t és Philadelphiát is fenyegeti. New Yorkban már a Sandy hurrikán hírére is szükségállapotot hirdettek és evakuálásokat terveznek. A gizmodo.com-on több térfigyelő kamerán keresztül is megfigyelhető a vihar.

Hétfőn zárva lesznek a washingtoni szövetségi hivatalok és felfüggesztik az ENSZ New York-i központjának tevékenységét is. New Yorkban vasárnap este 7-kor leállt a tömegközlekedés. New York-ban elhalasztották a felújított Szabadság-szobor hétfőre tervezett átadását, zárva tartanak az iskolák, és a tőzsdéken a korábbi tervekkel ellentétben még elektronikus kereskedés sem folyik majd.

Komoly problémát okozhat, hogy a keleti part érintett államaiban tucatnyinál is több atomerőmű működik. Ha ezek leszakadnak a hálózatról, akkor többmillió ember maradhat áram nélkül, ami katasztrófa esetén a mentést is nehezíti.

Ugyanez a hurrikán a Karib-térségben már 43 halálos áldozatot követelt. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szükségállapotot rendelt el már korábban. A New York-i közlekedési vállalat a vihar idejére teljes egészében lezárhatja a tömegközlekedést. A vihar helyi idő szerint hétfő éjszaka, Delaware államban érheti el az amerikai partokat.

Az országban eddig összesen 3200 repülőgép-járatot töröltek. Az Eurocontrol arra figyelmeztetett, hogy vasárnap estétől zavarok léphetnek fel az Európa és az Észak-Amerika közötti légiközlekedésben is.

Egy québeci fjordban keresett menedéket egy luxus óceánjáró. A 900 kabinos, 3000 utas befogadására alkalmas, 15 emeletes Emerald Princess szombaton indult Québec városból, és a part mentén Floridába tartott volna.

Mellékes, de a november 6-án esedékes elnökválasztásra tekintettel nem jelentéktelen probléma, hogy a vihar a közvélemény-kutatásokat is megzavarhatja. A Gallup közvélemény-kutató már szombaton jelezte, hogy a vihar miatt teljes keleti parti államokban szünetelhet a telefonszolgáltatás, legyen szó akár vezetékes, akár mobilhálózatokról. Ha pedig nem tudják elérni a választópolgárokat, kénytelenek lesznek szüneteltetni az év eleje óta folyamatosan, minden nap új adatfelvétellel frissített országos felmérésüket.

A vihar megzavarta az amerikai választási kampányt. Mitt Romney republikánus elnökjelölt már pénteken lemondta egy vasárnapi fellépését Virginia Beachben, ehelyett Ohio államba repült. Barack Obama elnök szintén lemondott egy hétfői virginiai és egy keddi coloradói beszédet és Washingtonból figyeli a fejleményeket.

Rovatok