Index Vakbarát Hírportál

Janukovics pártja vezet Ukrajnában

2012. október 29., hétfő 07:25

A részeredmények abban egyeznek az exit poll-előrejelzésekkel, hogy öt párt jutott be a parlamentbe, viszont a hatalmon lévő Régiók Pártja fölénye nagyobb, mint azt várták. A kanadai külügyminiszter szerint a szavazás nem felelt meg a demokrácia korábbi szintjének.

A hétfő kora hajnalban közzétett első részeredmények alapján a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja nagy fölénnyel áll az első helyen a vasárnapi ukrajnai parlamenti választások után.

Ukrajnában idén vegyes választási rendszer alapján tartották a szavazást, a törvényhozás 450 mandátumának a felét pártlistákról, a másik felét az egyéni körzetekből választják. A közzétett részeredmények egyelőre a pártlistákra vonatkoznak, a közvetlen mandátumok sorsa még nehezen megjósolható.

A központi választási bizottság közleménye szerint a szavazatok 40,14 százalékának összeszámlálását követően a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja a voksok 35,61 százalékát szerezte meg. A második helyen a bebörtönzött exkormányfő, Julija Timosenko pártja, az Egyesült Ellenzék áll a szavazatok 21,55 százalékával.

A harmadik helyen a kommunista párt áll 15,10 százalékkal, a Vitalij Klicsko profi világbajnok ökölvívó vezette UDAR (Ütés) a negyedik 12,83 százalékkal, a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) pedig ötödik 8,05 százalékkal.

A részeredmények megerősítették a vasárnap esti exit pollok eredményeit abban a vonatkozásban, hogy a kijevi törvényhozásba öt párt jutott be. A konkrét eredmények azonban jelentősen különböznek az előző esti exit poll-előrejelzésektől, és arra utalnak, hogy a hatalmon lévő Régiók Pártjának fölénye a korábban jelzettnél nagyobb.

A Régiók Pártja arra számít, hogy megszerzi az egyéni körzetek mandátumainak kétharmadát, és így meglesz az egyszerű többsége a parlamentben. Végeredmény legkorábban szerdára várható.

A szavazás nem felelt meg a demokrácia korábbi szintjének

A kanadai külügyminiszter szerint az Ukrajnában vasárnap tartott parlamenti választások nem feleltek meg a demokrácia azon szintjének, amelyet az ország korábban elért. John Baird külügyminiszter ezt abban az írásos nyilatkozatban hangsúlyozta, amit Ottawában tettek közzé helyi idő szerint vasárnap este. A nyilatkozatot aláírta a nemzetközi együttműködés minisztere, Julian Fantino is. Az ukrajnai választások ellenőrzésében közreműködő kanadai megfigyelőcsoport vezetője korábban aggódott a választási folyamat során, mindenekelőtt a kampányidőszakban tapasztalt jogsértések miatt. A két miniszter a nyilatkozatban csalódottságát fejezte ki a történtek miatt, és leszögezte, hogy a kanadai kormány „türelmetlenül” várja az EBESZ ukrajnai megfigyelőinek jelentését. Ottawa 500 megfigyelőt küldött Ukrajnába a választások ellenőrzésére. A megfigyelők többsége az 1,2 milliós kanadai ukrán közösség képviselőiből került ki.

Az ukrajnai parlamenti választások eredménye tükrözi az állampolgárok akaratának kinyilvánítását – állapította meg hétfőn Alekszej Kocsetkov, a Független Államok Közössége (FÁK) által küldött megfigyelői csoport vezetője. A választások szerinte átláthatóak és tisztességesek voltak, és megfeleltek a nemzetközi normáknak, de egyes régiókban sok észrevétel gyűlt össze a szavazások lebonyolításával kapcsolatban.

Rovatok