Index Vakbarát Hírportál

Nagykoalíció jön Hollandiában

2012. október 29., hétfő 06:13

Vasárnap késő este Hollandiában a szeptemberi választásokon győztes jobboldali liberális, valamint a szoros versenyben második helyen végzett szociáldemokraták vezetője arról állapodott meg, hogy nagykoalíció fog alakulni.

Hágában nem sokkal éjfél előtt jelentették be, hogy a Mark Rutte miniszterelnök vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nevű jobboldali liberális tömörülés koalícióra lép Diederik Samsom vezette szociáldemokrata Munkapárttal (PvDA). A létrejött koalíciós megállapodást még hétfőn a parlamenti frakciók elé terjesztik.

Hollandiában szeptember 12-én tartottak előre hozott parlamenti választásokat. Ezt az tette szükségessé, hogy az iszlám- és idegenellenes, populista Geert Wilders Szabadságpártja visszavonta a külső támogatását a Rutte vezette kisebbségi jobboldali kormánytól. Wilders ugyanis elfogadhatatlannak tartotta a kormány 20 milliárd eurós megtakarítási csomagtervét.

Törpepártok országa

A holland választási rendszer sajátossága, hogy csak listákra lehet szavazni, bejutási küszöb pedig nincs. Éppen ezért már 1 százalékkal is be lehet kerülni a parlamentbe, a különleges törpepártokra példa az állatok jogaiért küzdő szervezet, amelynek két képviselője volt az eddigi törvényhozásban.

A szeptemberi választásokon a jobboldali liberálisok 41, az ellenzéki szociáldemokraták pedig 38 helyet szerezek a 150 tagú törvényhozásban. Leszerepelt a szavazáson ugyanakkor Wilders pártja, korábbi mandátumainak majdnem a felét elvesztette. A választást Brüsszelből is aggódva figyelték, mert egy széleskörű baloldali fordulat esetén fennállt a lehetősége, hogy szakítanának az előző kormány német törekvéseket támogató politikájával, ezzel a közös szigoron alapuló, németek vezette válságkezelési recept mögötti koalíció fontos tagja esett volna ki.

Az új koalíciós megállapodásnak megfelelően Mark Rutte marad Hollandia miniszterelnöke, a kormányfő-helyettesi, valamint a külügy- és a pénzügyminiszteri tisztséget viszont a szociáldemokraták kapják.

Értesülések szerint a két párt a költségvetési hiány csökkentése érdekében egy 15 milliárd eurós takarékossági csomagtervben egyezett meg.

Rovatok