Index Vakbarát Hírportál

Sandy mégse alakul szuperviharrá

2012. október 30., kedd 00:49 | aznap frissítve

Az USA állami meteorológiai szolgálata, a National Weather Service hurrikánközpontja szerint a Sandy hurrikán kezdi elveszíteni trópusi ciklon jellegét, és egy téli alacsonynyomású övezetté, poszt-trópusi ciklonná alakul.

A trópusi és a téli ciklon között a fő különbség az energia forrása: a trópusi ciklonokat az óceán melege fűti, ezt a hőt a ciklon belsejében leadják, és ettől egyre nagyobbra nőnek. A téli ciklonok ezzel szemben az atmoszféra hőmérséklet-különbségéből nyerik az energiát, és az energia nagy területen oszlik el.

A Sandy-ről hosszú ideig nem lehetett tudni, hogy a kontinens északi részén lévő hideg levegővel egyesülve szuperviharrá alakul-e át vagy sem. Ez most már nem tűnik valószínűnek: mivel a hideg levegő megrekedt az Appalache-hegységtől északnyugatra. A kontinens fölé érő Sandy energiautánpótlása így fokozatosan megszűnik, a szél és a csapadék lassan mérséklődni kezd.

Azért még veszélyes

Ez azonban elsősorban az északabbra lévő területek számára jó hír, ahová a vihar csak később jut el: New Jersey, Maryland és New York még nem lélegezhet fel.

A vihar továbbra is igen veszélyes, a rendkívüli széllökések és a csapadékos idő még két napig is eltarthatnak. "Bárminek is nevezik, nem hagyja el egyhamar a keleti partot" - mondta egy szakértő.

A Sandy - amely az Egyesült Államok történelmének legnagyobb kiterjedésű viharává válhat - 50-60 millió ember életére lehet hatással. A keleti partvidék mentén már 3 millió ember van áram nélkül.

Mi a hurrikán?

A hurrikán olyan ciklonálisan, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes, a délin vele egyező irányban forgó, több száz kilométer átmérőjű felhőörvény, amely a trópusokon, azaz a Ráktérítő és a Baktérítő közötti területen, egészen pontosan a 10. és a 20. szélességi kör között keletkezik. E zónára utalva szokás trópusi ciklonnak is nevezni - olvasható a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Létrejöttükben a főszerepet a meleg, nedves trópusi levegő és a meleg, legalább 26-27 Celsius-fokos víz játssza. Ha ezek az alapvető feltételek nincsenek meg, akkor kialakulásuk nem valószínű. A meleg óceán felett páradús, forró levegő emelkedik a magasba, és spirális forgásba kezd - az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes, a délin megegyező irányban.

A kialakult légköri képződmény csak trópusi viharnak nevezhető addig, míg a benne mozgó szelek sebessége el nem éri a hozzávetőleg 120 kilométer per órát. Ettől kezdve a szakemberek hivatalosan regisztrálják, elnevezik és mozgását folyamatosan nyomon követik.

A trópusi ciklon szelei elérhetik akár a 240-350 kilométer per órás sebességet, ami már óriási pusztításhoz vezethet. A már kifejlődött trópusi ciklonnak jellemző pályája van, szerkezete is sajátságos. A ciklon középpontjában található a legkisebb légnyomás, ezt a részt nevezik a ciklon szemének, amelynek mérete mindössze 15-40 kilométer.

Rovatok