Index Vakbarát Hírportál

Ügyvédei lezárnák Tóásó perét

2012. október 30., kedd 23:37

A Bolíviában terrorista összeesküvéssel vádolt Tóásó Előd és Mario Tadic ügyvédjei a per lezárását indítványozták arra hivatkozva, hogy lejárt a vizsgálati fogságnak a büntető törvénykönyvben maximálisan engedélyezett időtartama.

Gerardo Prado ügyvéd elmondta az EFE spanyol hírügynökségnek, hogy hétfőn Tarija város bírósága elé terjesztette az erről szóló kérelmet. Ebben a vidéki városban folyik az összesen 39 vádlottat felvonultató per. Az ügyvéd idézte a büntető törvénykönyv 133. cikkét, amely szerint legfeljebb három évig lehet fogva tartani előzetes letartóztatásban a vádlottakat. Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Tadicot 2009 április 16-án tartóztatták le.

"Mivel az eljárás már túllépte a három évet, amelyet a törvény meghatároz, kérvényeztem a bíróságon a per beszüntetését" – közölte Gerardo Prado. Hozzátette, ez az első alkalom, hogy a védelem hivatalosan is ezt kéri a bíróságtól. Az ügyvéd két héten belül remél választ.

Múlt hét csütörtökön az egyik bolíviai hírportál arról írt, hogy szabadságra ment Marcelo Soza ügyész, a vád képviselője. A pert előzőleg október 29-ig felfüggesztették, folytatását azonban nehezíti, hogy Bolíviában az ügyészi szabadság legalább 15 napig tart.

A magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásót és Tadicot 2009 Santa Cruzban tartóztatták le, a rendőrség a Las Américas nevű szállodában ütött rajtuk. Az akcióban lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert.

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Rovatok