Index Vakbarát Hírportál

Szudán bombázása ellenére is támogatja a Hamászt

2012. november 4., vasárnap 16:36

Szudán az "izraeli agresszió" ellenére nem hagy fel a Hamász iszlamista palesztin szervezet támogatásával az afrikai ország alelnökének vasárnapi nyilatkozata szerint.

"Kinyilvánítjuk támogatásunkat a Hamásznak ... Izrael agressziója nem tántorít el bennünket" - szögezte le Al-Hadzs Adam Juszef közleményében. Szudán alig két hete megvádolta Izraelt egy kartúmi fegyvergyár lerombolásával.

Izrael azt állítja, hogy Szudán iráni fegyverekkel látja el a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamászt, amit Kartúmban tagadnak.

Októberben egy hatalmas robbanás pusztított a jarmuki fegyvergyárban, amely Szudán szerint az izraeli légierő műve volt.  Izrael nem kommentálta a kartúmi vádat.

Múlt héten két iráni hadihajó látogatott el egy szudáni kikötőbe, ami ráirányította a figyelmet a két ország közötti katonai kapcsolatokra, és találgatások indultak meg arról, vajon ez összefüggésben volt-e a fegyvergyárban történt robbanással. Szudán szerint az iráni hadihajók látogatása rutinjellegű volt.

A szudáni fegyvergyárakat a korábbi években is érte támadás, amelykért a kormány Izraelt tette felelőssé, de a zsidó állam ezt sosem erősítette meg.

Rovatok