Index Vakbarát Hírportál

Dagad a szerb lehallgatási botrány

2012. november 5., hétfő 13:36

A szerb kormány miniszterelnök-helyettese szerint az előzetes rendőrségi vizsgálatokból kiderül, hogy Tomislav Nikolić államfő és az ő mozgásáról akartak információkat begyűjteni azok, akik lehallgatták telefonjaikat.

Aleksandar Vučić egy szerbiai tévének nyilatkozva azt mondta, hogy a lehallgatási botrány gyanúsítottjai – akiknek kiléte egyelőre nem ismert – azoknak az embereknek a listáját akarták megszerezni, akikkel ő és az államfő beszélt telefonon. Magyarázata szerint a híváslistából megtudhatták, hogy ők éppen hol tartózkodnak.

„Valakinek sokkal fontosabb volt a mozgásunk, mint az, hogy kikkel beszélünk” – idézte a Politika című napilap Vučićot.

A rendőrség egyelőre nem derített fényt arra, hogy a belügyi szervek miért és kinek az utasítására hallgatták le Nikolić és Vučić telefonját. Azt sem erősítette meg, hogy a politikusok mozgását akarták nyomon követni, de a belgrádi sajtóban vezető hír hétfőn az elnöki autókonvojjal a múlt pénteken történt eset. A lapok arról írnak, hogy a belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője terepjárójával többször akadályozta az elnöki konvoj útját a Belgrád-Nis autópályán. Az elnöki hivatal vasárnap este megerősítette, hogy incidens történt, de részletekbe nem bocsátkozott.

A Zoran Djindjić miniszterelnök elleni halálos merénylet előtt három héttel, 2003. február 21-én a Belgrád-Újvidék autópályán egy férfi teherautójával állta útját a miniszterelnöki autókonvojnak. Csak később, a Djindjić-merénylet után derült fény arra, hogy ez nem közúti baleset, hanem merényletkísérlet volt: a gyilkosságot elkövető zimonyi bűnszövetkezett egyik embere, a Bagzi alvilági néven ismert bűnöző vezette a teherautót. A konvoj útvonaláról a titkosszolgálat emberei tájékoztatta a bűnbandát.

Rovatok