Index Vakbarát Hírportál

Bíróság előtt a NATO-flottát támadó kalózok

2012. november 6., kedd 14:35

Négy kalózkodással gyanúsított szomáliai férfit szállítottak át Hollandiába, hogy vád alá helyezzék őket – közölte a holland kormány.

A gyanúsítottak hétfő éjjel érkeztek Hollandiába. Nem ez az első eset, hogy holland hatóságok járnak el a nemzetközi járőrhajók által elfogott szomáliai kalózok ügyében. Előző hónapban egy rotterdami bíróság kilenc szomáliai férfit talált bűnösnek kalózkodás vádjában, és négy és fél éves szabadságvesztésre ítélte őket.

A most vád alá helyezett négy férfit október 25-én vették őrizetbe, miután tüzet nyitottak a NATO-flotta holland zászlóshajójára. A Rotterdam nevű fregatt legénysége egy gyanús vitorlást akart ellenőrizni a szomáliai partok közelében, amelyről kiderült, hogy kalózhajó.

Mikor a fregattról leeresztettek egy gumicsónakot, a vitorlásról és a partról tüzet nyitottak rá. A Rotterdam viszonozta a tüzet. A leadott lövések következtében a kalózhajó kigyulladt, a fedélzeten lévők a vízbe ugrottak. A tűzharcban egy kalóz életét vesztette, másik huszonötöt pedig elfogott a fregatt legénysége.

Rovatok