Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu kész megnyomni a gombot

2012. november 6., kedd 08:36

Izrael készen áll arra, hogy "szükség esetén" csapást mérjen iráni atomlétesítményekre – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő egy hétfő este sugárzott tévéinterjúban.

"Természetesen kész vagyok arra, hogy szükség esetén megnyomjam a gombot" – mondta a miniszterelnök a Kettes Csatorna műsorában. Kifejezte reményét, hogy a csapás elkerülhető, de "ha nincs más mód", akkor Izrael készen áll rá. Azt nem mondta, hogy nukleáris csapásról lenne-e szó.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter már 2010-ben utasította a hadsereget, hogy dolgozzon ki tervet az iráni atomlétesítmények megtámadására, de ezt végül elvetették. A 2-es csatorna nevű izraeli televízió szerint a tervet azért nem hajtották végre, mert Gabi Askenazi akkori vezérkari főnök ellenezte Meir Dagannal, a Moszad külföldi hírszerző ügynökség vezetőjével együtt.

Barak védelmi miniszter a tévében megerősítette, hogy volt ilyen terv, de a vezérkari főnök egy miniszteri tanácskozáson azt mondta Netanjahunak, hogy a hadsereg nem rendelkezik a támadás végrehajtáshoz szükséges eszközökkel.

Rovatok