Index Vakbarát Hírportál

Ausztráliába emigrálnak a britek

2012. november 7., szerda 15:07

Aki ki akar vándorolni, csak addig marad, amíg összeszedi a pénzt a költözésre. A cél Ausztrália, USA és Kanada, a népesség 7 százaléka él külföldön.

Az Egyesült Királyságban nemsokára komoly gondokat okozhat az agyelszívás – erre a következtetésre jutott egy, a belügyminisztérium által megrendelt kutatás. A Guardian összefoglalója szerint a királyság területén születettek közül már 4,7 millió ember, a teljes népesség hét százaléka él külföldön.

Az emigránsok 93 százaléka aktív munkaképes korú, vagyis nem a pár évvel ezelőtti tendencia folytatódik. Akkor a brit ingatlanboom miatt aki kiadta a lakását, a bérleti díjak közti óriási különbség miatt kényelmesen eléldegélhetett például Spanyolországban: ez volt a brit nyugdíjasok tömeges Costa Bravára áramlásának időszaka.

A kivándorlás 2008-ban tetőzött 427 ezerrel, azóta (2011-re) visszaesett évi 350 ezerre. Ebbe azonban a hazatérő külföldiek is beleszámítanak: 2011-ben a Home Office adatai szerint 149 ezer brit vándorolt külföldre tartósan, azaz 12 hónapnál hosszabb időre.

A jelentés szerint a brit emigránsok között egyre nagyobb az egyetemet, illetve menedzseriskolát végzettek aránya, ezért felmerül, hogy hosszabb távon lesz-e elég szakképzett ember a szigetországban.

A képzett emigránsok aránya 1991-ben 37, 2010-ben már 48 százalék volt. A legtöbben nem szerencsét próbálni, hanem konkrét állásajánlat miatt indultak útnak, és legalább négy évig terveznek maradni. A 4,7 millió kivándorlóval az Egyesült Királyság a 8. az országok listáján. A legnépszerűbb célpont Ausztrália (1,2 millió), amit az USA (701 ezer), Kanada (675 ezer) és Spanyolország (411 ezer) követ.

Az emigrációt a munkanélküliség és a font vásárlóerejének alakulása befolyásolja a legjobban. Amikor 2006 után nőtt a foglalkoztatottak száma, csökkent az Ausztráliába irányuló kivándorlás. Mivel azonban a hazai egzisztencia felszámolása nehéz, a kiköltözés pedig nagyon költséges, a tanulmány szerint ma már a kivándorlást is előre el kell tervezni és gyűjteni kell rá. Ezért sokan, akik tehetik, először otthon vállalnak munkát, hogy megteremtsék a kivándorlásra a pénzt

Rovatok