Index Vakbarát Hírportál

Leszállítaná a választási korhatárt a brit árnyékminiszter

2012. november 7., szerda 11:53

Lisa Nandy, az angol Munkáspárt gyermekügyekért felelős árnyékminisztere 16 évre szállítaná le a választási korhatárt – írja a Guardian. A politikus javaslata a pártvezető Ed Miliband támogatását is bírja, de ahhoz, hogy bekerüljön a munkáspártiak következő választási programjába, a tagságnak is meg kell szavaznia.

Nandy szerint az intézkedés elsődleges célja az lenne, hogy bevonják a fiatalokat a politikai életbe. A 32 évesen az egyik legfiatalabb képviselő szerint ez lenne az egyik módja annak, hogy „ez a generáció tiszteletet mutasson a következő generációnak”, akik „elképesztő mennyiségű energiával bírnak”.

Tavaly Magyarországon is felmerült egy hasonló javaslat az új alaptörvény megírásakor. 2011 márciusában Stágel Bence KDNP-s képviselő vetette fel a választási korhatár 16 évre való módosítását, hasonló indoklással. A javaslatról sem a kereszténydemokrata párton, sem a kormánykoalíción belül nem alakult ki konszenzus. Rétvári Bence (KDNP) úgy látta, a kérdést elég lesz a választójogi törvényben szabályozni, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő pedig – ahogy évekkel ezelőtt Mécs Imre MSZP-s, majd SZDSZ-es parlamenti képviselő – inkább a családonként a kiskorúak után járó plusz szavazat mellett kardoskodott, bár úgy látta, „a kettő együtt is működhet”.

Idén augusztusban a fideszes Gulyás Gergely már cáfolta, hogy a korhatár-leszállítás bekerülhetne az új választójogi törvénybe, azt azonban elképzelhetőnek tartotta, hogy a 18. életévüket a feliratkozási időszak lezárása után, de még a választások megtartásáig betöltő fiatalok is részt vehessenek a regisztrációban. A leszállítás elleni fő ellenérv az iskolákban zajló politikai kampányok megakadályozása volt.

Az EU-ban Ausztria az egyetlen ország, ahol 2007-ben az európai parlamenti választások kivételével a többi voksoláson 16 évre szállították le a korhatárt. Ezen kívül Németország egyik tartományában, Brémában a tartományi, valamint ugyanitt és még öt másik tartományban a helyi választásokon is szavazhatnak a 16. évüket betöltött fiatalok. Szintén 16 év a korhatár a nem EU-tag Svájc Glarus nevű kantonjában a helyi választásokon. A gyakorlat némileg elterjedtebb Latin-Amerikában: Nicaraguában, Brazíliában, Ecuadorban és Kubában is voksolhatnak a 16 évesek, legújabb csatlakozóként pedig Argentína állt be a sorba november 1-jén.

Rovatok