Index Vakbarát Hírportál

Hat tibeti gyújtotta fel magát

2012. november 8., csütörtök 07:41

Egy 15 éves szerzetes és két 16 éves társa, valamint egy tibeti nő gyújtotta fel magát szerdán - a z esetekről a londoni székhelyű Free Tibet szervezet jelentése alapján számoltak be hírügynökségek.

A közlemény szerint a legfiatalabb önégető a helyszínen meghalt, két társát kórházba szállították, állapotuk nem ismert. Ez volt az első eset, hogy egyszerre hárman követtek el öngyilkosságot Szecsuan Apa megyéjében.

A 23 éves tibeti nő, akinek volt egy ötéves gyermeke, a nyugati Csinghaj tartományban végzett magával egy legelőn, miután a motorkerékpárjából leengedett benzinnel leöntötte magát. Családja hazaszállította, állapota nem ismert.

A száműzetésben tevékenykedő tibeti kormány szóvivője később azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy csütörtökön két újabb eset történt, így 48 órán belül hatra nőtt az önégetők száma. A két csütörtöki áldozat nevét és korát nem közölték, egyikükről - aki szintén Csinghajban hajtotta végre tettét - biztosan tudni, hogy meghalt.

2011 márciusa óta több tucat tibeti követett el öngyilkosságot hasonló módon, a Free Tibet szerint több mint kétharmaduk volt 25 évnél fiatalabb. A jogvédő és emigráns szervezetek azt állítják, hogy az önégetések tiltakozások a "kínai uralom", a vallásszabadság korlátozása ellen, és a dalai láma melletti kiállás kifejeződései.

Peking úgy véli, a tibetieket "az elszakadásra törekvő emigráns erők" veszik rá az önégetésre, és önös érdekből, a "tibeti kérdés napirenden tartása" céljából küldik az embereket a halálba. A kínai külügyi szóvivő a minap ezzel kapcsolatban kijelentette: "eredményesen taszítanak embereket arra az útra, ahonnan már nincs visszatérés". Mint mondta, "rút és ördögi" tettek ezek, amelyek más emberek életének feláldoztatásával Tibet függetlensének elérésére irányulnak.

Megfigyelők szerint az utóbbi időben megszaporodott önégetések és a "szabad Tibet" melletti demonstrációk összefüggésben vannak a Kínai Kommunista Párt csütörtökön kezdődött pártkongresszusával. Ez nem az első eset, hogy tibetiek nagy országos politikai eseményekre időzítik tiltakozásaikat a nagyobb figyelem elérése érdekében.

Rovatok