Index Vakbarát Hírportál

Szaakasvili pártja bojkottba kezd

2012. november 8., csütörtök 08:48

Miheil Szaakasvili grúz államfő pártja bejelentette csütörtökön, hogy bojkottálni fogja a parlament munkáját, tiltakozva a hadsereg vezérkari főnökének őrizetbe vétele, illetve a közszolgálati tévében kezdődött adóellenőrzés miatt.

Az ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom nevű párt a sajtóra való nyomásgyakorlásnak tekinti a tévében kezdődött ellenőrzést. Emiatt, illetve Georgij Kalandadze, a fegyveres erők vezérkari főnökének letartóztatása miatt ideiglenesen bojkottálni fogja a parlament és a törvényhozási bizottságok munkáját - jelentették be a parlamenti frakció tagjai.

Georgij Kalandadzét és Zurab Samatavát, a hadsereg egyik parancsnokát szerdán vették őrizetbe hatalommal való visszaélés miatt. Hasonló okok miatt letartóztatták Bacsana Ahalaia volt belügy- és védelmi minisztert is. Ez az első eset, hogy az október elsejei parlamenti választáson győztes ellenzék hatalomra kerülve ilyen intézkedést hozott az előző kormányzat valamelyik tagja, vagy a kormányzathoz kapcsolódó személyek ellen.

Bacsana Ahalaja két és fél hónapig állt a belügyi tárca élén, amikor botrányos visszaélésekre, kínzásokra derült fény a büntetés-végrehajtásban, s ezért lemondott. Ügyvédje szerint azzal vádolják, hogy miniszterként nyilvánosan "inzultált" tiszteket. Az ügyészség szerint Kalandadze és Samatava is hasonló vádakkal fog szembesülni.

Nodara Haduri pénzügyminiszter szerint a köztévében szokásos adóhatósági ellenőrzés folyik. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmény tetemes tartozást halmozott fel az állammal szemben.

Rovatok