Index Vakbarát Hírportál

Tóásó-per: ismét halasztották a tárgyalást

2012. november 8., csütörtök 17:15

Nem változtatják meg a Tóásó Előd és további 38 személy ügyével foglalkozó bírósági tárgyalás helyszínét, továbbra is Tarijában folytatódik a per, de két héttel később az eredetileg megállapított időponthoz képest.

A La Pazban kiadott La Razón című lap csütörtökön hírt adott arról, hogy a bíróság visszavonta a november elsején hozott határozatát, amelynek értelmében a jelenleg Tarijában zajló tárgyalást – állítólag biztonsági okokból – november 12-én Trinidadban folytatták volna. Tarijában ugyanis november 9. és 18. között tartják az Exposur elnevezésű vásárt.

A közbiztonsági minisztérium képviselőjének kérésére azonban a bíróság elállt a helyszínváltoztatástól, de a per folytatását csak november 26-ra tűzte ki.

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék  fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű  szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való  Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai  állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták. A  bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel,  amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

Rovatok