Index Vakbarát Hírportál

Európai kaput keresnek a mexikói kartellek

2012. november 9., péntek 13:16 | aznap frissítve

Európában is felbukkant Mexikó egyik legnagyobb és legveszélyesebb drogkartellje. A Sinaloa Spanyolországban, Olaszországban és a nyugat-balkáni államokban is egyre aktívabb, írja az euobserver.com.

„A kartellek tevékenysége globálissá vált, és ez különösen igaz a Sinaloára” – mondta Brian Nichols, az Egyesült Államok nemzetközi drogügyekkel és bűnüldözéssel foglalkozó magas rangú hivatalnoka egy brüsszeli konferencián.

A mexikói bandák eddig jellemzően az amerikai piacon kaszáltak dollármilliárdokat, de egyre több jel utal arra, hogy új területeket keresnek, és Dél-Európa lehet a kapu. A Sinaloa főleg kokaint terít, de marihuánát, metamfetamint és ecstasy-t is forgalmaznak.

A kartellek terjeszkedése szorosabb együttműködésre ösztönözte a különböző országok hatóságait. Nichols szerint a karibi térségben britek és hollandok segítik a nyomozást, Közép-Amerikában olasz, spanyol és brit ügynökök dolgoznak.

A nyugat-balkáni országokban nemcsak mexikóiak, hanem kolumbiaiak és peruiak is felbukkantak. „A dél-amerikai hatóságok felajánlották, hogy megosztják a tapasztalataikat, erre korábban még nem volt példa” – mondta Nichols.

A mexikói drogbandák egymás és az állam ellen vívott harcában hat év alatt csaknem hatvanezren haltak meg, az ország az áldozatok számát tekintve háborús övezetnek tekinthető.

Amerikai kormányhivatalok becslése szerint évente mintegy 25 milliárd dollár (5400 milliárd forint) drogból származó jövedelem áramlik Mexikóba.

Ha érdekli a mexikói drogháború háttere, olvassa el ezt a cikket!>>>

Rovatok