Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a BBC vezérigazgatója

2012. november 10., szombat 23:38 | tizenegy éve frissítve

Azonnali hatállyal lemondott szombat este a BBC vezérigazgatója, miután az első számú brit közszolgálati médiatársaság legnézettebb esti hírműsorának egy riportja nyomán alaptalanul pedofilgyanúba keveredett a kormányzó Konzervatív Párt egyik tekintélyes veterán politikusa.

George Entwistle nem egészen két hónapja töltötte be tisztségét. Szombat esti nyilatkozatában azzal indokolta távozását, hogy mivel vezérigazgatói minőségében ő volt egyben a BBC főszerkesztője is, övé a végső felelősség a társaság adásaiban megjelenő minden tartalomért. Entwistle hozzátette, hogy elfogadhatatlan színvonalú újságírói munka miatt vetült szexuális bűncselekmények gyanúja a súlyos botrány vétlen áldozatává vált tory politikusra.

A riportban, amelyet a BBC televízió Newsnight című, hétköznap esténként jelentkező hírmagazinja sugárzott, a műsor oknyomozó újságírói által feldolgozott, évtizedekre visszanyúló gyermekmolesztálási ügy egyik sértettje, Steven Messham azt mondta, hogy a súlyos botrány által érintett walesi gyermekotthon - amelynek ő az 1970-es években az egyik lakója volt - sok társával együtt őt is rendszeresen "eladta" idősebb férfiaknak, köztük a Konzervatív Párt több akkori prominens politikusának, akik szexuális bűncselekményeket követtek el ellenük.

A Newsnight-riportban ugyan nem hangzottak el nevek, de a Twitter üzenőportálon és rengeteg más online közösségi fórumon azonnal megjelent Lord Robert Alistair McAlpine neve, azzal az állítással, hogy Messham róla beszélt.

Lord McAlpine 1990-ig a Konzervatív Párt kincstárnoka és Margaret Thatcher volt tory miniszterelnök tanácsadója volt. A most 70 éves veterán politikus azonnal és dühödten cáfolta, hogy bármi köze lett volna a több mint három évtizeddel ezelőtti pedofil bűncselekmény-sorozathoz, és közölte, hogy rágalmazási pert indít az ügyben.

Szombaton Messham is visszakozott, nyilvánosan bocsánatot kért a tory párttól, és kijelentette, hogy Lord McAlpine nem volt az ellene gyermekkorában szexuális visszaéléseket elkövetők között, sőt egyetlen konzervatív párti politikusnak sem volt szerepe az akkori bűncselekményekben.

Vezérigazgatósága 54 napja alatt Entwistle-nek kezelnie kellett annak a következményeit is, hogy a BBC visszatartott egy riportot a társaság egyik volt munkatársáról, Jimmy Savile-ról, aki a rendőrség szerint 40 év alatt akár 300 embert is zaklathatott szexuálisan a csatornánál.

Az ügyből kipattanó botrány miatt a BBC szerint vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy a műsor miért nem került adásba, és egy külön vizsgálat foglalkozik a BBC belső kultúrájával és szokásaival a Savile által vélhetően elkövetett bűncselekmények idején. Egy harmadik vizsgálat a BBC szexuális zaklatással kapcsolatos szabályait méri fel.

Rovatok