Index Vakbarát Hírportál

Féltékeny szeretője buktatta le a CIA-főnököt

2012. november 11., vasárnap 15:44

Szeretője féltékenysége miatt indulhatott az a vizsgálat, aminek a végén lemondott David Petraeus CIA-vezér. A szerető fenyegető e-maileket írt Petraeus egyik női ismerősének, mert úgy vélte, veszélyt jelenthet a kapcsolatukra. A megfenyegetett nő annyira megijedt, hogy az FBI-hoz fordult, a vizsgálat pedig mindent feltárt.

Szeretőjének és életrajzírójának fenyegető üzenetei állhatnak annak a vizsgálatnak a hátterében, ami David Petraeus CIA-vezér lemondásához vezetett. A Washingot Post szerint a szerető, Paula Broadwell azért küldött fenyegető e-maileket Petraeus egyik női ismerősének, mert úgy vélte, az veszélyt jelenthet az ő és a CIA-főnök románcára.

A megfenyegetett nő azonban annyira megijedt a névtelen üzenetektől, hogy az FBI-hoz fordult. A szervezet elkezdte felgöngyölíteni az ügyet, és Broadwell postafiókjában megtalálták a Petraeus-szal váltott közvetlen, sokszor szexuális utalásokat tartalmazó levelezését is.

Ezek nyers hangneme alapján az FBI először azt feltételezte, hogy Petraeus fiókját feltörték, azonban a nyomozás során egyre több bizonyíték szólt amellett, hogy Broadwell valóban Petraeus szeretője volt.

A féltékeny szerető által levélben megfenyegetett nőről az AP kiderítette, hogy 37 éves, Tampában él, Jill Kelleynek hívják. Rendszeresen találkozott Petraeussal, állítólag régi barátság köti össze őket, összejárt a két család. Arról egyelőre biztos információ nincs, hogy egy második szeretőről van-e szó, vagy Broadwell feleslegesen volt féltékeny a nőre.

Egyetemi vacsorától az életrajzírásig

Broadwellel amúgy 2006-ban találkozott először a volt CIA-vezér, miután előadást tartott a Harvardon, ahova a nő járt. Az előadást követő vacsorán beszélgetni kezdtek Broadwell kutatási témájáról, Petraeus ekkor segítséget ajánlott a nőnek és odaadta a névjegykártyáját. Ezek után 2008-ban kerültek ismét kapcsolatba, amikor Broadwell úgy döntött, hogy a doktorija keretében Petraeus vezetési stílusáról fog írni.

Innentől kezdve gyakran találkoztak, együtt futottak, és Broadwell Afganisztánba is elkísérte az amerikai hírszerzés főnökét, aki a környezete szerint szokásaival ellentétben meglepően nyitott volt az energikus, érdeklődő nővel. Annyira megbízott benne, hogy beleegyezett, hogy a nő életrajzot írjon róla, noha ez a környezete szerint különösen meglepő volt annak fényében, hogy Broadwell még egyetlen könyvet sem írt korábban.

Sokba került

Mindezek ellenére a környezetük nem sejtette, hogy viszonyuk lehet, amit legtöbben azzal magyaráznak, hogy Petraeus tökéletesen fenntartotta a tökéletes úriember és családapa látszatát.

A kapcsolat, amit Petraeus pénteken el is ismert, sokba került: Petraeus teljesítményét eddig általában kiválónak tekintették az iraki és afganisztáni missziókban és a CIA vezetésében, sokan pedig már lehetséges elnökjelöltnek tartották a 2016-os választásokra. Emellett 38 éve tartó házassága is veszélybe került. Broadwellnek szintén van családja, férjével két gyereket nevelnek.

Főparancsnokból fővezér

Mint azt korábban megírtuk, Petraeus 2011 áprilisában került a CIA élére, miután elődje Leon Panetta a Pentagonhoz került, mint védelmi miniszter. Előtte Petraeus 2010 és 2011  között az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok főparancsnoka volt, korábban pedig a központi parancsokságon dolgozott, és egy ideig az iraki hadműveletékért is ő felelt.

Az NBC értesülései szerint várhatóan Mike Morrellt, a CIA igazgató-helyettesét nevezik ki igazgatóvá, de több forrás szerint megbízatása csak időleges lesz, amíg az Obama-kabinet megtalálja a megfelelő embert erre a pozícióra.

Morrell egyébként több elnök tanácsadója is volt, régóta dolgozik a CIA-nál mint elemző. Ő volt, aki 2001 szeptember 11-én elemezte a helyzetet George Bush-sal, de ott volt Obama mellett, amikor az elnök kiadta a parancsot a különleges alakulatoknak Oszama bin Laden elfogására, ami végül a terroristavezért halálához vezetett.

Rovatok