Index Vakbarát Hírportál

A CIA-s szexbotrány elérte a Kongresszust

2012. november 12., hétfő 09:17

Életrajzírója, Paula Broadwell mellett egy másik nővel is viszonya lehetett a CIA lemondott vezérigazgatójának, David Petraeusnak. A floridai Tampában lévő légitámaszpont fizetés nélkül dolgozó társadalmi referense, a 37 éves Jill Kelley volt az a nő, akinek Broadwell fenyegető üzeneteket küldött, miután megtudta, hogy Kelley közel áll Petraeus-hoz.

"Tudom mit tettél", "tűnj el", "hagyd békén a pasimat" – Kelley egyebek mellett ilyen, anonim emaileket kapott (mint később kiderült, Broadwell-től), ezért az FBI-hoz fordult. A szerelmi háromszögnek tűnő kínos ügyre a szövetségi nyomozóiroda vizsgálata derített fényt.

Az ügy összes szereplője családos, Kelley három gyermeket nevel sztársebész férjével, és állítólag rendszeres résztvevők voltak a támaszpont társasági eseményein. Miután a hírtelevíziók vasárap este tábort vertek a család 1,3 millió dolláros tampai villája előtt, a nő összecsomagolt és elviharzott.

A szaftos, ám elsőre nem túl szövevényesnek tűnő szexbotrány körül időközben egyre szaporodnak a kérdőjelek. A New York Times megtudta, hogy a kongresszusi republikánus képviselőcsoport vezetője, Eric Cantor már októberben értesült a Petraeus elleni FBI-vizsgálatról. Cantort egy másik republikánus képviselő, Dave Reichert tájékoztatta, és összekapcsolta az informátorral.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy a kongresszus hírszerzési bizottságainak vezetőit hivatalos formában miért nem értesítették a CIA első emberét kompromittáló FBI vizsgálat tényéről. Különösen kínos, hogy Petraeus a lemondása után pár nappal tanúskodott volna a Szenátus hírszerzési bizottsága előtt a líbiai nagykövetség elleni, az elnökválasztás során is fókuszba került merényletről.

Magasabb kormányzati körökből cáfolták, hogy Petraeus távozásának bármi köze lenne a bengázi merénylethez, illetve hogy az időzítés összefüggene az elnökválasztással. Azt ugyanakkor elismerték, hogy az igazságügyi minisztérium már nyár végén tudott Petraeus házasságon kívüli viszonyáról. Mivel az FBI vizsgálata akkor még nem zárult le, a törvényhozási vezetőknek nem szóltak, mivel az ügy kirobbanása komoly nemzetbiztonsági kockázatként azonnali intézkedést igényelt volna, aminek akkor még nem látták szükségét.

Peter King republikánus képviselő szerint egyszerűen "nem stimmel", hogy az FBI-nak négy hónapba telt privát email-ek alapján megállapítani a CIA vezetőjének érintettségét az ügyben. A súlyos kételyeket szerinte csak az események pontos, időrendi rekonstrukciójával lehetne eloszlatni.

Rovatok