Index Vakbarát Hírportál

Nem adják ki a merényletek tervezésével vádolt férfit Jordániának

2012. november 12., hétfő 15:59

Megnyerte a fellebbezését, ezért nem toloncolják ki az Egyesült Királyságból Jordániába Abu Katada muszlim papot, akit pokolgépes merényletek megtervezésével vádolnak. Ügyvédei azzal érveltek, hogy a férfi nem kapna tisztességes tárgyalást Jordániában, írja a BBC.

A strasbourgi Európai Bíróság év elején úgy ítélte meg, hogy a britek és Jordánia között kötött megállapodás az ügyben megfelelt az európai irányelveknek. Az ügyben ítélkező bíró szerint ugyanakkor azért feltételezhető, hogy a férfi nem kapna tisztességes tárgyalást, mivel Jordániában a bíróság kínzással szerzett információkat is felhasználhatna ellene.

Katada, valódi nevén Omar Othman ügyvédje azt akarta, hogy a férfit azonnal engedjék óvadék ellenében szabadlábon, a férfi kedden szabadulhat. A kormány várhatóan fellebbez a döntés ellen, miután Therese May brit belügyminisztert Jordániából biztosították, hogy nem használnak Katada ellen kínzással megszerzett bizonyítékokat.

Katadára azért várna újabb tárgyalás Jordániában, mert a gyanú szerint nyugati és izraeli célpontok ellen tervezett merényleteket 1998-ban és 1999-ben. Távollétében bűnösnek találták terrorizmus vádjában 1999-ben.

A jordániai biztonsági szolgálatok vezetői szerint kulcsszerepet játszott az öngyilkos merényletekre buzdító ideológia terjesztésében. Az Egyesült Királysában ugyanakkor nem vádolták meg bűncselekmény elkövetésével.

Rovatok