Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ cserbenhagyta a Sri Lanka-iakat

2012. november 13., kedd 19:31

Súlyos kudarcnak nevezi az ENSZ-nek a Sri Lanka-i polgárháborúban betöltött szerepét a nemzetközi szervezet friss jelentése, amelynek egy, még nem teljesen végleges változata a BBC birtokába jutott.

A Sri Lanka-i kormány és a tamil lázadók között 26 évig dúló harcokban legalább százezren veszítették életüket; csak a háború utolsó öt hónapjában feltehetően negyvenezren haltak meg. A jelentést egy belső vizsgálóbizottság állította össze, és most mutatják be Pan Gimunnak, az ENSZ főtitkárának. A szervezet hivatalosan nem reagált a kiszivárgott részletekre, de annyit lehet tudni, hogy a BBC által ismertetett változat csaknem végleges, és kétségbe vonja az ENSZ több döntésének helyességét. A szervezet egyik tagja szerint például hiba volt visszavonulni a háborús zónából 2008-ban, amikor a Sri Lanka-i kormány figyelmeztette az ENSZ-t, hogy nem tudja tovább garantálni a területen tartózkodók biztonságát. A szervezet az evakuációval magukra hagyta a civileket, és nem nyújtott nekik védelmet, illetve nem tudott tanúként fellépni.

A jelentés arra is rámutat, hogy az ENSZ vezető tisztviselői közül sokan nem tartották feladatuknak azt, hogy megakadályozzák a civilek meggyilkolását. A szerzők szerint bár békefenntartó haderők nem állomásoztak az országban, a szervezetnek kötelessége lett volna tájékoztatni a világot arról, ami ott folyik, és többet kellett volna tenni a háború megakadályozása érdekében.

Rovatok